Philips 938AS přívody ke žhavení
Re: Philips 938AS přívody ke žhavení
Příčina silného brumu může být chybějící stínící kornout kolem E438, ten dost často chybí, pokud rádio bylo napadené kutilem...
Ano, to taky.Proto jsem chtěl po tazateli foto, takhle je to jako hádat z křišťálové koule.
Toto schema mám.Všechny kondenzátory jsou vyměněné za nové (a překontrolované) svitky MKT nebo TC na patřičné napětí.U anteních zdířek jsem použil nové keramické trubičkové aby se vešly do pertinaxové trubičky,Plechovou krabičku stejných rozměrů jsem udělal novou a použil původní základnu s průchodkama.Kondensátory jsou rozmístěny podle orginálu.Slídové kond.C9a C12 jsem dal MICA, vložené mezi dvě tenké pertinaxové destičky s rozpěrnou trubičkou a nanýtovanými pájecími nýtky.Odpory jsou výborné,dodal jsem jen R11 a R13 které chyběly.Elektronky E438 jsem porovnával s 4ž1L a nepozoruji žádný rozdíl.Koncovou C453 nebo C443 zatím nemám. Uvažuji nad tím, jestli ten brum nedělá právě ta 4P1L,jestli nemá moc velké zesílení ale napětí podle schema odpovídají. Závěrem : v součástkách a v zapojení chyba není,Takže zbývá to stínění nebo úprava koncového stupně (ale to nerad).Děkuji za každou dobrou radu,drakon.
Ten plechový kornout tam mám.
- Jirka84835751
- Moderátor
Často se setkávám taky s různě silným brumem, zvlášť u starých přijímačů, získaných z půdy či sklepa.Po naformování filtrace ve zdrojích posléze přiložím 10M/450V malý elyt a divím se, jak pomohl...
K tomu brumu: co kvalita C16 a C17, podložky proti chassi ?
K tomu brumu: co kvalita C16 a C17, podložky proti chassi ?
Co osvětlovací žárovka stupnice, není ukostřená?
Jinak si prostuduj toto vlákno : viewtopic.php?f=4&t=728
Jinak si prostuduj toto vlákno : viewtopic.php?f=4&t=728
Vidím, že jste si stále nepřečetl SZ. Nebo je již vše OK?
- elektronik55
Samozřejmě , že je vše OK ! Nějaké malicherné slovíčkaření mě nevadí . Zkušenost z jiných "fór" mě říká , že je třeba číst příspěvky velice pozorně , ale občas něco ujede , nebo je správně nepochopeno , leč potom bývá pauza , než se zase někdo osmělí . Také , bohužel , dané téma umře ! Častěji bývá , že se dva "RIVALOVÉ" přou , kdo je lepší a kdo bude mít poslední slovo ! To už ale je extrém a pokud člověk je ochoten to číst , tak jenom pro pobavení , nikoliv jako radu !!!
Přeji mnoho úspěchů ve všem .
Vladimír
Přeji mnoho úspěchů ve všem .
Vladimír
Elektronik55
No, já nevím... V poslední SZ mi napsal, že se mu nedaří stáhnout PDF soubor. Sem to dát nejde, takže jsem žadatele požádal pomocí další SZ, aby mi poslal e-mailovou adresu, na kterou soubor pošlu. Asi víte více než já.elektronik55 píše:Samozřejmě , že je vše OK ! Vladimír
JÁ TAM MÁM KONCOVOU TAKY 4P1L A g3 NA STŘED ALE V g2 MÁM V REDUKCI ODPOR 10K.HRAJE KRÁSNĚ,DNES JSEM HO POSLOUCHAL.VE ZDROJI MÁM ELIT 20M,TEN CHYBĚL A TRAFO I LAMPY.JINAK VŠE PŮVODNÍ.ŽHAVENÍ JSEM ZKROUTIL.NA 4Ž1L TO HRAJE O NĚCO HLASITĚJI.CELKOVĚ TO PŘEDČÍ PH 944A.PAN BERAN MÁ PRAVDU ŽE JE TO BEZPORUCHOVÉ RÁDIO AŽ NA TEN ELIT.