Tesla 721A Festival
Re: Tesla 721A Festival
Universal to som nevedel čiže je možné na tento vstup alebo vstup gramofonu napojiť nejaký modul (AUX,MP3,bluetooth alebo niečo podobne) ?. Aby sa z rádia v podstate stal nejaký typ prehrávača ?
Stále však potrebujem zistiť nižšie napetie na NF člene ako mi tu radili predtym.
Stále však potrebujem zistiť nižšie napetie na NF člene ako mi tu radili predtym.
Nizsi napeti (a uz vime, ze i proudy) na NF stupni jsou nizsi.
Treba jen tak od boku 3 veci:
1) nekde je na nejake vetvi zdroj pretezovan nadmernym odberem jinde v obvodu
2) hlavni elyty urcite zkontrolovat nebo vymenit za jine (pozor na dimenzovani napeti)
3) usmernovaci elektronka je opotrebena
Poznamka:
U neni universalni vstup - Festival mam jen gramo
U=funkce Unifon (z radia lze vykouzlit zmacknutim tlacitka mikrofon)
Treba jen tak od boku 3 veci:
1) nekde je na nejake vetvi zdroj pretezovan nadmernym odberem jinde v obvodu
2) hlavni elyty urcite zkontrolovat nebo vymenit za jine (pozor na dimenzovani napeti)
3) usmernovaci elektronka je opotrebena
Poznamka:
U neni universalni vstup - Festival mam jen gramo
U=funkce Unifon (z radia lze vykouzlit zmacknutim tlacitka mikrofon)
Ďakujem za objasnenie. Dnes som vymenil všetky kondenzátory, ktoré neboli ešte menené. Odmeral som všetky odpory a ktoré bolo potrebné som vymenil. Jediné som si všimol že sa neskutočne prehrieva resistor (podľa schémy neviem čo za špeciálny typ) R22 ktorý by mal mať podľa schémy 150 Ohm ?
Ešte som vyskúšal zo zaujímavostí na vstup gramoradia pripojiť káble z mobilu (slúchadlá som odstrihol) a podržal na vstupe. Na pár sekúnd v určitej polohe to naozaj hralo. Musím to urobiť viac napevno a vyskúšať či to bude fungovať. Dosť ma to potešilo snáď sa podarí to dokončiť.
Stále neviem ako premerat ? alebo rovno vymeniť tie veľké strieborné kondenzátory (elyty) ? Čo by ste poradili ?
Plus pár ďalších meraní z AZ11:
Odpor je napojený na kondenzátor 32uF+32uF (veľký strieborný). Ale pri premerani hneď po vypnutí rádia sa odpor mení z 1500kohm na 30 kohm. A po vychladnuti má odpor ešte menší. Takže aky veľký tam má byť R22?Ešte som vyskúšal zo zaujímavostí na vstup gramoradia pripojiť káble z mobilu (slúchadlá som odstrihol) a podržal na vstupe. Na pár sekúnd v určitej polohe to naozaj hralo. Musím to urobiť viac napevno a vyskúšať či to bude fungovať. Dosť ma to potešilo snáď sa podarí to dokončiť.
Stále neviem ako premerat ? alebo rovno vymeniť tie veľké strieborné kondenzátory (elyty) ? Čo by ste poradili ?
Plus pár ďalších meraní z AZ11:
Aspon nejake min. vedomosti treba jsou.
U elytu zkouset kapacitu a Rs. Ale pohledem to nejde. Je potreba alespon multimetr s funkci mereni kapacity a ke zjisteni Rs se da poridit tzv "Zajicometr" V pripade nouze alespon odpojit zatez a voltmetrem zkusit jak dlouho v case drzi napeti. Pokles by mel trvat k 0 desitky minut.
Pokud nemas nic ke zkouseni, je nejjednodussi nahradit stary elyt modernim dobrym a pripadne pak stary elyt v pripade, ze zavada neni zde, vratit do obvodu.
R22 neni zadna veda, je to obycejny vykonovy odpor o hodnote 150 Ohm.
To zhaveni bude OK.
U elytu zkouset kapacitu a Rs. Ale pohledem to nejde. Je potreba alespon multimetr s funkci mereni kapacity a ke zjisteni Rs se da poridit tzv "Zajicometr" V pripade nouze alespon odpojit zatez a voltmetrem zkusit jak dlouho v case drzi napeti. Pokles by mel trvat k 0 desitky minut.
Pokud nemas nic ke zkouseni, je nejjednodussi nahradit stary elyt modernim dobrym a pripadne pak stary elyt v pripade, ze zavada neni zde, vratit do obvodu.
R22 neni zadna veda, je to obycejny vykonovy odpor o hodnote 150 Ohm.
To zhaveni bude OK.
Jsi-li amatér a nerozumíš poslednímu příspěvku, vykašli se na měření a stříbrné (hliníkové) válce vyměníš za moderní elyty 47mikrofarad/400V za 15Kč/kus, nelekej se přitom malých rozměrů. Ten odpor nesmí být záhadný, je to prostě 150ohm, podle schemy 1w, pokud to za studena nesouhlasí, můžeš tam dát třeba i 5w. Je však třeba zjistit, kde asi dochází k takovému úbytku, jinak chudák usměrňovačka, bude se muset nahradit dvěma polovodičovýma diodama, pravděpodobně 1N4007...
A doufám, že C58,C59,C65 a C69 už jsou vyměněné, né že by způsobovali tento druh závady, ale původní jsou 100procentně v háji.
Ďakujem za cenné rady a čas ktorý dávate do odpovedí aj takému lajkovi ako som ja
......UPDATE: Dnes vymenené skoro všetky kondenzátory v rádiu ktoré som našiel (aj elektrolyticke). Vymenený aj spomínaný odpor R22 už sa neprehrieva. Ostava vymeniť iba posledný kondenzátor (veľký strieborný valec) pravdepodobne spojený C66 a C67 pri AZ11 ale dnes som zabudol za neho kúpiť adekvátnu náhradu v elektre.
1. Ak by som chcel vyskúšať či funguje NF obvod aky je najlepší spôsob pripojenia na gramovstup ?(Jack? alebo niečo podobné ?). Pri zapnutí rádia je stále brum proste reproduktory hucia (vydávajú akoby jeden tón).
2. Je možné ešte naladiť aj nejakú rádiovú stanicu na tomto type rádia ?? Chcel som len na skúšku či to je možné aj keď rádio zatiaľ nevykazuje známky toho, že by to bolo možné.
3. Alebo čo by sa dalo vo vseobecnosti vyskúšať ďalej ???

1. Ak by som chcel vyskúšať či funguje NF obvod aky je najlepší spôsob pripojenia na gramovstup ?(Jack? alebo niečo podobné ?). Pri zapnutí rádia je stále brum proste reproduktory hucia (vydávajú akoby jeden tón).
2. Je možné ešte naladiť aj nejakú rádiovú stanicu na tomto type rádia ?? Chcel som len na skúšku či to je možné aj keď rádio zatiaľ nevykazuje známky toho, že by to bolo možné.
3. Alebo čo by sa dalo vo vseobecnosti vyskúšať ďalej ???
1) konektor je celkem jedno, jack, CYNCH, DIN.. Hlavne stinenym vedenim. Ten brum muze byt ze zdroje - ten nevymeneny hlavni dvojity elyt. Ale to nevime urcite - neovereno merenim, vymenou.
2) pri dobre kondici prijimace v CR na kus dratu lze obvykle na vsech 3 vlnovych rozsazich zachytit stanice.
Na DV a SV cca 2-3. V SR nevim jaka je situace.
3) praska v tom aspon pri prepinani vlnovych rozsahu? V pripade, ze mas ambice rozchodit i VF bude to v pripade chyby v techto obvodech o to narocnejsi, ze uz se v tom mozna nekdo mozna i neodborne vrtal. Civky nemusi byt OK. Pokud nemas vybaveni, omezi se diagnostika asi jen na kontrolu hodnot mericich bodu. Nahradni elky asi tez nemas...
Dale se da obvykle neco (dnes uz je pristup omezen) najit na Radiohistorii. A je to tam! Nejake info z toho pouzitelne i pro nadsence bez generatoru a osciloskopu.
2) pri dobre kondici prijimace v CR na kus dratu lze obvykle na vsech 3 vlnovych rozsazich zachytit stanice.
Na DV a SV cca 2-3. V SR nevim jaka je situace.
3) praska v tom aspon pri prepinani vlnovych rozsahu? V pripade, ze mas ambice rozchodit i VF bude to v pripade chyby v techto obvodech o to narocnejsi, ze uz se v tom mozna nekdo mozna i neodborne vrtal. Civky nemusi byt OK. Pokud nemas vybaveni, omezi se diagnostika asi jen na kontrolu hodnot mericich bodu. Nahradni elky asi tez nemas...
Dale se da obvykle neco (dnes uz je pristup omezen) najit na Radiohistorii. A je to tam! Nejake info z toho pouzitelne i pro nadsence bez generatoru a osciloskopu.
Elyty 47mikro/400V by se daly snadno v nouzi sehnat ze spínaných zdrojů např. LCD televizorů nebo nabíječek na notebooky. Pokud je onen válcový úplně vyschlý, působí silný brum v reprodukci. Jen pozor při zapojování a dodrž schéma - mínus pól vypadá jako ukostřený na šasí, ale není... A ano, i na Slovensku by se dalo tímto přijímačem naladit pár stanic, chce to ale do anténní zdířky zapojit alespoň kus drátu.
-
Pokud to stále hučí, je velice pravděpodobné, že ten hliníkový válec, tedy filtrační elyt je nemocný. Pokud ho budete nahrazovat, dovolím si ještě doplnit ostatní kolegy, kteří Vám poskytli pomoc. Pozor na provozní napětí. Pokud schema v tomto uzlu udává provozní napětí kolem 300V, při nažhavování elektronek tam krátkodobě může být i kolem 500V, což je zcela v pořádku a původní součástky s tím počítají. ty nové je třeba dimenzovat o něco výš, tj. třeba na těch 450 až 500V. Dále, kapacita 32 mikrofaradů už se asi nevyrábí, proto ji budete muset nahradit nejbližší možnou hodnotou. Dolů bych nešel, brum by nemusel úplně zmizet. Směrem nahoru opatrně, těch 47 mikro, jak zde kolegové píší, je strop. Kdyby jste kapacitu příliš zvýšil, hrozí zničení usměrňovací elektronky. Usměrňovací elektronky mají ve svých katalogových listech udávanou maximální kapacitu filtračního kondenzátoru. Pak by jste tuto lampu musel nahradit polovodiči a s tím by souvisely patrně i další korekce, protože by se napěťové poměry v přístroji mohly změnit. Přeji úspěšné dokončení opravy.