Cívky Palafer univerzál.

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
Jano

Cívky Palafer univerzál.

Příspěvek od Jano » 06.09. 2015, 18:30

Prosím vás, máte někdo zkušenosti s cívkami Palafer univerzál, které vyráběla firma Palaba ve třicátých létech? Prospekt najdete například zde: http://balekvaclav.sweb.cz/download/civ ... versal.jpg Našel jsem jí ve zcela zdevastovaném rádiu. Po obnově mi nenasazuje zpětná vazba. Při zcela zavřeném zpětnovazebním kondenzátoru se citlivost zlepší, ale oscilace nenasadí. Na krátkých vlnách s jinou cívkou rádio funguje normálně. Napadají mi tři možnosti: 1)Je pro tento typ cívky potřeba větší kapacita zpětnovazebního kondenzátoru. 2) Během času se zhoršily vlastnosti železového jádra a to zatlumilo cívku. Stejný problém budou mít všechny cívky tohoto typu. 3) Individuélní závada v cívce. Napadlo mi, že se zeptám, abych zbytečně nevynalézal vynalezené.
Milan

Re: Cívky Palafer univerzál.

Příspěvek od Milan » 07.09. 2015, 10:14

Zkušenosti s touto cívkou přímo nemám, ale napadly by mě další možnosti :
přehozené zpětnovazební vinutí
nižší emise elektronky
nízké anodové napětí, popř. pro g2
vadný zpětnovazební kondenzátor
příliš těsná vazba s dlouhou anténou
Pokud ne, tak bych připojil paralelně fixní kondík k tomu zpětnovazebnímu.
elka

Příspěvek od elka » 07.09. 2015, 13:08

Tyto cívky mají jádro z materiálu ferrocart, to zn. že mohou časem navlhat a oxidovat, takže může dojít k podstatnému zhoršení vf vlastností. Já jsem před desítkami let při stavbě dvoulampovky zkoušel použít starou cívku Palaba Mignon duo. Při zkušební záměně za SV156 byla Palaba horší, takže jsem ji nakonec nepoužil.
Jano

Příspěvek od Jano » 07.09. 2015, 18:33

Máte pravdu, s normální cívkou rádio jede jak poštovský panáček. Škoda. tak neobvyklá a hezká, navíc značková cívka, a je dobrá leda do vitrinky na ukazování.
Odpovědět