Supraphon LE62
Supraphon LE62
Zdravím,
nedávno jsem se pustil (a úspěšně dokončil) renovaci stojanového gramorádia LE62. Ihned po otevření jsem si všiml jedné zvláštnosti, a to nesprávného výrobního štítku na šasi rádia (viz fotografie). Jedná se o štítek s typovým číslem 522A, který byl patrně přeražen na 528A.
Otázka tedy zní, jak se mohl štítek z přijímačů Rondo/Rondo II, které byly vyráběny v Hloubětíně, dostat na šasi přijímače vyráběného v Přelouči?
nedávno jsem se pustil (a úspěšně dokončil) renovaci stojanového gramorádia LE62. Ihned po otevření jsem si všiml jedné zvláštnosti, a to nesprávného výrobního štítku na šasi rádia (viz fotografie). Jedná se o štítek s typovým číslem 522A, který byl patrně přeražen na 528A.
Otázka tedy zní, jak se mohl štítek z přijímačů Rondo/Rondo II, které byly vyráběny v Hloubětíně, dostat na šasi přijímače vyráběného v Přelouči?
Re: Supraphon LE62
Mohlo by být více a pokud i možno ostřejších snímků přijímače?? Děkuji.
Zde jsou ještě další fotky radia. Jen upozorním, že to přeražení 2 na 8 je velmi špatně vidět na vlastní oči, natož na fotce.
S těmi typovými štítky se to pravděpodobně má tak, že tuto operaci ve většině případů prováděli učňové. Není se proto čemu divit, že se tuatam vyskytuje takový "překlep". Někdy se na to přišlo, vzala se raznice a číslo se opravilo. Ale v mnoha případech šlo rádio s chybným typovým štítkem do expedice a pak už to bylo jedno. Např. před časem jsem dovezl do klubového depozitáře v Třešti přijímač Traviata 534A, na jehož šasi byl štítek z Echa 532A, samozřejmě neopravený. Podobných chyboštítků může být hodně, ale jelikož sběratel se získaným přístrojem zabývá zpravidla detailně, tak na to přijde. Naopak majitelům nebo opravářům to bylo úplně jedno, i pokud by chybu objevili.
O záměně štítků jsem již četl, ale i ve Vašem příkladě se jedná o přijímače, které byly vyráběny ve stejné továrně, tj. v Bratislavě, takže zde je záměna celkem pochopitelná. V mém případě se však jedná o Přelouč a Hloubětín, což už je pro mě trochu záhadou, jak mohly být tyto štítky přehozeny.
Domnívám se, že je to tak , jak napsáno výše: opravený překlep ve stejné fabrice. Prostě nevyměnil raznici a klepl dvakrát 2. Potom opravil na 8.