Zelený Talisman 308U
Re: Zelený Talisman 308U
Zdravím Franto,
tak já mám tmavší barvu zelené skříňky. Tak potom je otázka, kde vidět ty originální barvy, kdyby to chtěl někdo opravit novým lakem. Musím tu skříňku sundat z půdy a pořádně jí prohlédnout, jestli se pozná domácí práce, nebo originál.
Bylo by hezké, kdyby se mohlo ten bakelit přestříkat jenom lakem, kvůli lesku. Ale to zase porušuje restaurátoskou etiku.
tak já mám tmavší barvu zelené skříňky. Tak potom je otázka, kde vidět ty originální barvy, kdyby to chtěl někdo opravit novým lakem. Musím tu skříňku sundat z půdy a pořádně jí prohlédnout, jestli se pozná domácí práce, nebo originál.
Bylo by hezké, kdyby se mohlo ten bakelit přestříkat jenom lakem, kvůli lesku. Ale to zase porušuje restaurátoskou etiku.
K odstínům - u laku starého téměř 60 let na bakelitové skříňce vystavené účinkům UV záření nepochybně došlo ke změně odstínu. Takže podle toho kde bylo v bytě umístěno rádio je současný stav odstínu více nebo méně změněný. Jaký byl původní odstín nátřiku by se dalo zjistit snad jedině uvnitř skříňky, tam kde jsou zbytky původního laku který se dostal na vnitřní plochy skříněk při stříkání v lakovně. Uvnitř skříňky nepůsobilo UV záření tak intenzivně jako zvenčí.
Přesný odstín by bylo dobré identifikovat dle RAL tabulek. Ty z pc nebo kopírované levné nevyhovují, nejlíp někde u lakyrníka který má profi tabulky, jsou drahé.
Dobré ráno,
koukal jsem na tu mou zelenou skříňku 308U, je nabarvena zelenou syntetickou barvou (samodoma), takže nemám originál, ale bakelit je v pořádku, takže se může po odbarvení hodit jako náhradní díl.
koukal jsem na tu mou zelenou skříňku 308U, je nabarvena zelenou syntetickou barvou (samodoma), takže nemám originál, ale bakelit je v pořádku, takže se může po odbarvení hodit jako náhradní díl.