Zdravím,
mám dotaz jak renovujete mírně orezlé šasi.
Samořejmě je možné odsrojit obrousit. Ale třeba starší Telefunken bývaly niklovány, a co s tím.
A nebo nechat a obrousit jen kritická kontakní místa.
Jak pořešit originál popisky a licenční tisky, v podstatě jakákoli mechanická operace je poškozuje.
Dik za nálpady a inspiraci....
Obnova šasi
Obnova šasi
Petr Vanicek
Re: Obnova šasi
Toto je velmi citlivé téma.
Nejlepší je to vyčistit za pomoci kartáčku v modelářské vrtačce, též je dobrá jemná ocelová vlna a pak nakonzervovat, třeba včelím voskem. Někdo používá Konkor, nevím, podle mého názoru rádio není zbraň a olejování se musí čas od času obnovovat.(olej časem váže vodu) Lepší Konkor než je ve spreji se dodává v sudech, ten má příznivější antikorozní vlastnosti, příznivci military jistě znají. Nevhodný přípravek je WD40 sprej, to není konzervační olej.
Natírání šásek je považováno ortodoxními renovátory za zločin, nevím sám jsem některá šáska natřel /je to lepší než mít doma rezovatý šrot/- můj názor.
V jednom případě jsem měl rezovatý kryt kondenzátoru TFK Koncert Super, ten jsem odrezil, vyleštil na hadrovce a nastříkal bezbarvým lakem. Vzhled je super.
Nitrolaky rozpouští líh, benzín a ředilo. Tedy to lze dobře umýt.
Další možností je rádio rozebrat a šásko dát poniklovat. Někteří renovátoři však tvrdí, že tím rádio ztratí duši.
Z toho plyne, že na webu se lze chlubit jen pokud je šásko zachovalé a nenatřené
Každý jiný pokus vyvolává nikdy nekončící diskuzi.
Zajímavý přípravek na odrezení http://www.youtube.com/watch?v=-dbANTNvavI
Je to gel, který obsahuje kyselinu fosforečnou. Též funguje koncentrovaná kyselina citronová.
Další postupy jsou na radiohistoria.sk .
Rozhodnout se tedy člověk musí sám.
Nejlepší je to vyčistit za pomoci kartáčku v modelářské vrtačce, též je dobrá jemná ocelová vlna a pak nakonzervovat, třeba včelím voskem. Někdo používá Konkor, nevím, podle mého názoru rádio není zbraň a olejování se musí čas od času obnovovat.(olej časem váže vodu) Lepší Konkor než je ve spreji se dodává v sudech, ten má příznivější antikorozní vlastnosti, příznivci military jistě znají. Nevhodný přípravek je WD40 sprej, to není konzervační olej.
Natírání šásek je považováno ortodoxními renovátory za zločin, nevím sám jsem některá šáska natřel /je to lepší než mít doma rezovatý šrot/- můj názor.
V jednom případě jsem měl rezovatý kryt kondenzátoru TFK Koncert Super, ten jsem odrezil, vyleštil na hadrovce a nastříkal bezbarvým lakem. Vzhled je super.
Nitrolaky rozpouští líh, benzín a ředilo. Tedy to lze dobře umýt.
Další možností je rádio rozebrat a šásko dát poniklovat. Někteří renovátoři však tvrdí, že tím rádio ztratí duši.
Z toho plyne, že na webu se lze chlubit jen pokud je šásko zachovalé a nenatřené

Zajímavý přípravek na odrezení http://www.youtube.com/watch?v=-dbANTNvavI
Je to gel, který obsahuje kyselinu fosforečnou. Též funguje koncentrovaná kyselina citronová.
Další postupy jsou na radiohistoria.sk .
Rozhodnout se tedy člověk musí sám.
Re: Obnova šasi
Šasi telefunken bývají dost často hodně více než méně orezlé. V takovém případě, pokud se rozhodneme k renovaci, nezbývá než šasi po zdokumentování celé demontovat až na plech a ten nechat poniklovat. V galvanizovnách většinou nabídnou sami dokonalé odrezení, odleptání původní vrstvy. Nastříkání lesklým "kovovým" sprejem považuji již za hrubé porušení původní technologie. Uvažovat o záchraně původních nálepek v případě silně rezavého šasi nemá cenu. Lze dnes vyrobit repliky na bázi vodních obtisků, v podstatě stejná technologie jako u originálu (až na to ,že potisk je pomocí pc)
Tolik asi můj názor do jedné z choulostivých nekonečných diskusí.
A nakonec, až takto pracně a draho ošetříte šasi, znovu ho osadíte a oživíte tak jako naschvál pár dní na to objevíte stejné rádiječko s perfektně zachovalým šasi. Mně se to stalo již dvakrát !
Tolik asi můj názor do jedné z choulostivých nekonečných diskusí.
A nakonec, až takto pracně a draho ošetříte šasi, znovu ho osadíte a oživíte tak jako naschvál pár dní na to objevíte stejné rádiječko s perfektně zachovalým šasi. Mně se to stalo již dvakrát !
Naposledy oživil Anonymous v 28.12. 2013, 19:55