VKV konvertor a HYMNUS
Re: VKV konvertor a HYMNUS
Uplácal jsem tady narychlo velice jednoduchý zdroj, který bude pro napájení konvertoru stačit. Obsahuje jen tři součástky, hodnoty nejsou kritické. Diodu jsem použil rychlou usměrňovací, ale i normální vyhoví. Napětí klesá při "extrémním" odběru 12 mA jen málo. Je tu tedy docela dobrá rezerva. Zdroj si můžeš umístit do nějaké malé plastové krabičky, nemusí být postaven na plošňáku, ale pozor na případné zkraty! Přívod žhavení 6,3V proveď kroucenými vodiči.
(čárkovaně vyznačený kondenzátor u diody se použije v případě rušení přijímače které vzniká komutací.)
Kondenzátory 10nF jsou keramické.
Přepínač P12 který je umístěn v rádiu na destičce u anténních zdířek, musí být přepojen do polohy střed cívek spojeno s kostrou(příjem na symetrický vstup).
Pokud někdo má schéma toho polského konvertoru, tak by bylo dobré jej zde uveřejnit.
(čárkovaně vyznačený kondenzátor u diody se použije v případě rušení přijímače které vzniká komutací.)
Kondenzátory 10nF jsou keramické.
Přepínač P12 který je umístěn v rádiu na destičce u anténních zdířek, musí být přepojen do polohy střed cívek spojeno s kostrou(příjem na symetrický vstup).
Pokud někdo má schéma toho polského konvertoru, tak by bylo dobré jej zde uveřejnit.
- Jirka84835751
- Moderátor
Nerad prosím za jiné, ale dělá Ti problém opsat označení nebo vyfotit a dát sem snímek toho konvertoru pro lepší orientaci či dokonce jeho identifikaci? Zkus dát vědět. Nerad vlákna dlouhá jak "pjesnička" a stále kolem dokola ničeho.Jirka84835751 píše:Vážený Pavle,
...- popiš nebo raději vyfoť i součástky. Nevím, zda je to správné,.... Tedy uveď další podrobnosti, ať se diskuze hýbe ještě konkrétnější cestou. Dal Polák k tomu nějaký návod/plánek?, jak moc jsi zdatný v elektrotechnice?, máš schema přijímače? Atd.
Díky za kladnou odpověď.
Tak jste mne naočkovali tím konvertorováním.... Ač foukal vítr jedovatý, snesl jsem z prostor půdních Hymnus. Chtěl jsem se tomu věnovat až bude tepleji, ale neodolal jsem. Mám 2 konvertory UKF K8E od pana Hájka. Tak jsem jeden vybalil a dal se chutě do díla. Napájení jsem neřešil, byla po ruce baterie 9V, tak na zkoušku stačí. Vývod konvertoru jsem připojil dle Milanova návodu.(L3 a L3´,tedy mezi ně stínění, na jednu VKV zdířku "živý" konec koaxu). 4 fousy na přepínání rozsahů jsem připravil k "ručnímu přepínání", neb přepínač jsem zatím nehodlal řešit.Šlo přeci o zkoušku. Tedy jsem je ukončil "čokoládou" a basta. Zapnul jsem radio, aby se rozehřálo, zmáčkl tlačítko VKV a šel pro 9V baterii. Když jsem se vrátil, radio slabě hrálo na F1 !! Tak jsem pootočil knoflíkem ladění VKV a ejhle! Hraje pěkně. Tož jsem rukou rozechvělou stařeckou, začal ladit. A světe div se. Tu Impuls, tu Radiojournal, ... To vše s rozpojenými kablíky pro přepínání rozsahů, bez připojené anteny,( po připojení antény nic moc rozdíl, spíše nic), a bez zapojeného napájení !!! Máte pro tento stav věci vysvětlení ? Přiznám, že já NE.
Doplněno: po celou dobu je ve zdířce antény a v jedné zdířce VKV antény,(té zapojené s vývodem koaxu) , přes banánek cca 2m kablíku, pohozeného za stolem.
Doplněno: po celou dobu je ve zdířce antény a v jedné zdířce VKV antény,(té zapojené s vývodem koaxu) , přes banánek cca 2m kablíku, pohozeného za stolem.
Vratislave, jestli to není volná energie ,tak se bude jednat o zrcadlový příjem. Tyhle OIRT rádia hrajou poblíž vkv vysílačů i bez konvertoru...
Ne, bez konvertoru hrál myslím jen Radiožurnál, mezitím jsem odzkoušel provoz s připojeným napájením, a je to stejné. Tak to jsem paf úplně...
Konvertor bych odpojil a na vstup připojil dipól. Rádio bude určitě schopné přijmout minimálně dvě silné stanice, bez přeladění a konverze. Je to vlastnost odfláklé vstupní jednotky s ECC85. Bez napájení se ten konvertor choval jen jako anténa.
Tak záhada změny v chování radia je vyřešena. Po hrozbě právem útrpným, se přiznal kolega, který měl radio půjčené na focení. Pohrál si trochu málo a ze mne udělal pitomce. Sledujte černé kroniky, a jiné zprávy typu krimi. Jestli udělal ještě s jiným něco podobného, bude mord hrozný na světě. Zřejmě ho zastřelím kondenzátorem, moulu. Radio hraje OK i bez konvertoru.. Děkuji všem za přispění do diskuse. A co ty , Pavle? Jak pokračuješ??