Philips 522A
Re: Philips 522A
Nu dobra, a ktere jsou ty jeste mnohem horsi napr.?
Ono samotne vysunuti sasi z bedny jeste neni tak hrozne, i kdyz mi tam dost vadi zpusob pripevneni desky s repro, uz si presne nepamatuju, s tim sem dost bojoval. Jenze dalsi problem bylo pak to odsroubovani tech drevenych list, jejich hlavy sroubku jsou nasmerovane dovnitr do sasi, klasickym sroubovakem sem se tam nedostal, tak sem to odsroubovaval nejakym kouskem plechu asi 1*4cm co se mi jeste do tooh stisneneho prostoru vesel. Sundat treba ten bakelitovy stit a stupnici od sasi, to sem se ani neodvazil. Ale to u te 735A snad nebude treba. Zkusim ten lak trochu prelestit, porad nevim jesi to nechat jak to je nebo ho sbrousit pryc a prelakovat komplet znovu. Zatim sem jen vyspravil chybejici kousky dyhy na obouchanem rohu...
Ono samotne vysunuti sasi z bedny jeste neni tak hrozne, i kdyz mi tam dost vadi zpusob pripevneni desky s repro, uz si presne nepamatuju, s tim sem dost bojoval. Jenze dalsi problem bylo pak to odsroubovani tech drevenych list, jejich hlavy sroubku jsou nasmerovane dovnitr do sasi, klasickym sroubovakem sem se tam nedostal, tak sem to odsroubovaval nejakym kouskem plechu asi 1*4cm co se mi jeste do tooh stisneneho prostoru vesel. Sundat treba ten bakelitovy stit a stupnici od sasi, to sem se ani neodvazil. Ale to u te 735A snad nebude treba. Zkusim ten lak trochu prelestit, porad nevim jesi to nechat jak to je nebo ho sbrousit pryc a prelakovat komplet znovu. Zatim sem jen vyspravil chybejici kousky dyhy na obouchanem rohu...
-
Já měl skříně celkem slušné. Každý to má jinak, já se snažím původní stav maximálně zachovat, tedy i včetně povrchové úpravy. Je ale pravdou, že když jsem před čtyřiceti lety začínal, nebylo obývákové předválečné rádio ničím vzácným. Dnes už je to jinak.
Tady jsou videt ty chybejici civky na me 815A a odsroubovane ty predni-bocni listy po odbrouseni stareho laku.
A tady uz nove nalakovany vysledek. Ono to drevo docela hezky prokoukne... Bohuzel je tam ta praskla stupnice...
A tady uz nove nalakovany vysledek. Ono to drevo docela hezky prokoukne... Bohuzel je tam ta praskla stupnice...
Co říct - složitý přístroj se holt složitě rozebírá. Nutno ale dodat, že výrobce nepředpokládal, že se tato část přístroje bude někdy rozebírat. Čekal, že po skončení životnosti bude rádio vyhozeno. Také se dá čekat, že skříň byla smontována podstatně jednodšším způsobem, už kvůli výrobním nákladům.
Jinak se připojuji k těm, kteří napsali, že Philipsy ze čtyřicátých let byly mechanicky - ale i elektricky - skvěle vymyšleny. Svědčí o tom i to, že se jich tolik zachovalo, přestože byly velmi drahé, takže se jich málo koupilo. Zjevně majitelům stálo za to je používat a udržovat.
Jinak se připojuji k těm, kteří napsali, že Philipsy ze čtyřicátých let byly mechanicky - ale i elektricky - skvěle vymyšleny. Svědčí o tom i to, že se jich tolik zachovalo, přestože byly velmi drahé, takže se jich málo koupilo. Zjevně majitelům stálo za to je používat a udržovat.
-
Moje řeč. Já když jsem domů přivezl 735A, což byl můj první z této řady, nestačil jsem se divit. Přijímači po elektrické stránce, kromě věcí, co se vyměňují skoro vždycky, nebylo skoro nic a když jsem mechaniku vyčistil a promazal, musel jsem smeknout klobouk. V ostatních typech s předvolbami byla spousta dalších obvodů, cívek a kondenzátorů navíc, tady nebylo nic a fungovalo to stejně.
-
- Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)
Musím potrvrdit zkušenosti Jano i Martina 1374. Ty Philipsy 735A byly opravdu držáky, ovšem na jednu maličkost. Občas prohořívaly síťové transformátory a nebylo jim pomoci. Podle mého to bylo způsobeno nevhodnou impregnací v asfaltu, který zřejmě rozežíral lakovou izolaci drátu. Při rozborce trafa byla ta holá měď jasně viditelná. Tímto neduhem trpěl občas i nějaký výstupák. Starší typy rádií, kde nebyly trafáky impregnovány asfaltem, byly bez problémů.