Radiola HVL
Radiola HVL
Zdravím všechny příznivce starých rádií,
získal jsem vrak RADIOLY HVL. Požádal jsem RADIOMUSEUM o schema a obdržel velmi nekvalitní schema. Dá se přečíst a již jsem jej překreslil. Bohužel rozpisku vůbec nepřečtu, tak Vás prosím o pomoc. Nemáte někdo kvalitní schema či rozpisku, abych mohl opravu dokončit. Hlavně potřebuji rekonstruovat společný kondenzátor, který odešel. Rozdělám plechové pouzdro a vložím dovnitř nové kondenzátory, jenom nevím hodnoty.
Děkuji za pomoc.
Martin
získal jsem vrak RADIOLY HVL. Požádal jsem RADIOMUSEUM o schema a obdržel velmi nekvalitní schema. Dá se přečíst a již jsem jej překreslil. Bohužel rozpisku vůbec nepřečtu, tak Vás prosím o pomoc. Nemáte někdo kvalitní schema či rozpisku, abych mohl opravu dokončit. Hlavně potřebuji rekonstruovat společný kondenzátor, který odešel. Rozdělám plechové pouzdro a vložím dovnitř nové kondenzátory, jenom nevím hodnoty.
Děkuji za pomoc.
Martin
Re: Radiola HVL
Řekl bych, že schema z Radiomuzea nemá chybu - krom toho, že je vzhůru nohama. Postup pro získání schematu z těchto stránek je zhruba tento: Ťuknete levým tlačítkem na žádané schema. Objeví se stránka, na které vyplníte jméno, příjmení a mail. Potvrdíte. Na mail Vám přijde adresa, kterou zadáte. Na stránce ťuknete na značku PDF. Nevšímáte si reklam, případně je odťuknete.
Ano, to jsem udělal a schema dostal, ale bylo v tak malém rozlišení, že jsem nebyl schopen přečíst rozpisku a právě o tu mně jde. Neznám hodnoty kondenzíátorů, které chci vyměnit.
-
- Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)
S těmi původními hlavními filtračními ellyty 1uF a 2 uF to musí vrčet jako pes. Koncová trioda použitá jako usměrňovačka - no, maximální dovolenou hodnotu se nedovíme, ale nebál bych se tam dát 16uF a 32 uF. Na dnešní nároky to při jednocestném usměrnění možná bude ještě málo.
Re Jirka: Původní magnetický reproduktor tak nízké kmitočty nepřenášel. to ale neznamená, že je na škodu zvětšit filtrační kondenzátory.
Re schema: Jak vidíte, je možno bez potíží získat schema v dokonalém rozlišení. Mně také došlo.
Re schema: Jak vidíte, je možno bez potíží získat schema v dokonalém rozlišení. Mně také došlo.
-
- Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)
Reproduktor není vestavěn, lze tedy předpokládat, že se k rádiu připojoval elektromagnetický reproduktor s troubou typu amplion. Ten si na basy opravdu moc nepotrpěl, ale jen tak pro zajímavost, jaký reproduktor a výstupák k němu používáš ty?
Nemohl bys sem dát fotku toho rádia, myslím si, že by zajímala nejenom mě.
Nemohl bys sem dát fotku toho rádia, myslím si, že by zajímala nejenom mě.
Tak jsem konečně dodělal ono Radiolu. Udělal jsem novou kabeláž ze starých vodičů ( někdo přede mnou to zmodernizoval a použil nové plastové vodiče ) a domníval jsem se , že to bude OK. Bohužel ne, problém je asi v magnetoelektrickém reproduktoru. Když místo něj dám sluchátka o odporu cca 2 Kohmy, tak to funguje dobře,
repro ( to je vlastně sluchátko, které nemá membránu, ale kovovou tyčku, která rozechvěje papírový trychtýř hraje úplně potichu.
Ještě uvažuji změřit koncovou triodu na BM 215. Má přímo žhavenou katodu a tak nevím, zda na jedné řádce mohu zapojit kolík pro žhavení a zároveň katodu, nebo katodu nezapojovat. Dále jsem nikde nenašel grafy B 409 a tak nevím, jak mám nastavit na měřáku napětí na g1?
Díky za rady
Ahoj Martin
repro ( to je vlastně sluchátko, které nemá membránu, ale kovovou tyčku, která rozechvěje papírový trychtýř hraje úplně potichu.
Ještě uvažuji změřit koncovou triodu na BM 215. Má přímo žhavenou katodu a tak nevím, zda na jedné řádce mohu zapojit kolík pro žhavení a zároveň katodu, nebo katodu nezapojovat. Dále jsem nikde nenašel grafy B 409 a tak nevím, jak mám nastavit na měřáku napětí na g1?
Díky za rady
Ahoj Martin
B409 = RE134 a pro tu na BM215 je karta 222.
- Petr Fridrich
Elektromagnetické reproduktory mívají zesláblý permanentní magnet. Pokud je tedy koncová elka v pořádku a reproduktorový systém správně seřízený (mezera mezi pólovým nástavcem a kotvičkou), bude problém v magnetu. Dá se někdy znovu zmagnetovat v cívce napájené ss proudem patřičné intenzity, nebo nahradit, třeba https://www.abcmagnet.cz/cs/o-magnetech ... ety-alnico