Asi sa zhodneme na tom, ze je to velmi komplikovane na pochopenie a aj rozne knihy to vysvetluju dost komplikovane.
Nezaujma ma len prenos radia, ale tiez kabel a svetlo (optika).
Kedze som to nikdy nestudoval a ani som o tom velmi necital, resp. nenasiel som vhodnu literaturu, tak vychadazat je potrebne vzdy zo zakladnych principov.
Mozno sa budete smiat, ale zakladny princip prenosu si predstavujem napr.
Bob stoji od Alice 50m a nieco jej povie. Alica ho pocuje (predpokladam dobre) a prip. moze Bobovi odpovedat.
Tym padom mozeme povedat, ze si vymienaju informacie bezdrotovo (half duplex). Frekvencny prenos sa pohybuje na kmitocte akustickeho pasma.
Ak Bob a Alica stoja od seba 500m tak akusticke pasmo asi velmi fungovat nebude. Ak nie je vonka silne slniecko, tak by si mohli vymienat informacie pomocou svetelneho zdroja. Cize najprv sa dohodnu na akomsi sifrovani (napr. 1x blik, 2x blik, dlhy blik atd ...) a potom si mozu blikat baterkami.
Toto su asi najprimitivnejsie prenosy signalov, ale ako vieme, dnes nam to rozhodne stacit nebude. Pretoze dnes chce kazdy pozerat 4K video a len na prenos videa potrebujeme pri 60 HZ ( 1/60s) preniest na obrazovku 8294400 informacii. To znamena, ze za sekundu musime preniest 497664000 bitov (takmer pol miliardy).
Dobre, toto by sme vyriesili procesormi, ktore pracuju dnes s taktom 4GHz a maju niekolko jadier. PC, resp. digitalna (preto sa vola digitalna) technika pracuje s binarnymi hodnotami (cize 0 a 1). To znamena, ze vsetko co prichadza do PC, alebo z neho vychadza je bud 1, alebo 0.
Nedavno som videl jedno videjko, kde chlapik popisoval prenos po ethernete. Zapojil si na RX osciloskop a sledoval sinusoidu. Vynal si zo signalu urcitu cast. Pokial sa pamatam, tak sinus sa pohyboval v rozmedzi +/-0.5V a kmitocet bol na urovni niekolko MHz. Pekne si to rozkuskoval, ukazal, kde bola hodnota 1, kde 0, aplikoval na to nejaky manchester, inverziu a co ja vim co este a nakoniec to previedol na ASCI a povedl, ze toto bolo pismeno B.
Cize tento prenos by som chapal takto, ze znova sa dohodlo nejake sifrovanie a kazda sekvencia predstavuje, nejake cislo, pismeno, bod na monitore atd ...
Len na to potrebujeme velmi rychle tranzistory, ktore vedia neuveritelne rychlo prepinat.
Principialne sa v kazdom mediu (vzduch, pevny vodic a svetlo/optika) šíri nejake vlnenie. Rozdiel je asi v tom, ze vzduch a vodic je elektromagneticke a v optike je opticke vlnaenie.
Co sa tyka optiky, tak teraz si nespomeniem, ale myslim, ze konvencne opticke zariadenia pracuju na vlneni 1300-1500 nm a zdroj signalu je vacsinou laser (pred tym LED).
Mozem si to predstavit tak, ze laser rozsviecuje a zhasina z urcitou velmi vysokou frekvenciou (radovo GHz) a tak isto vytvara vlnenie ?
Samozrejme tato problematika je na celu knihu. Raz som pocul jedneho vedca, ktory povedal: "ak si dobry vedec (je jedno aku vedu robis), ale to co robis musis vediet vysvetlit svojej starej mame tak, aby to pochopila.