Osud AM vysílání se vlastně definitivně naplnil:

Máte něco na srdci? Zde je to správné místo.
Odpovědět
Jan55

Re: Osud AM vysílání se pomalu naplňuje....

Příspěvek od Jan55 » 23.12. 2021, 18:50

jirka5, to by muselo být počítáno jen poslech zmíněných stanic jen na SV a DV. Ale je dost posluchačů, kteří to poslouchají, ale ne na starých přijímačích oplývající jen SV, DV a KV. Těch bude mnohem méně. Prostě se smiřme s tím, že je to konec ČR na AM, stejně ta kvalita i soukromých rádií je k posr.., na mrňavých tranzistorácích hrůza.
prostě tak to je. Ale nesouhlkasím se zrušením, jen nechci plakat nad rozlitým mlékem. Asi tak. :)
houmr

Příspěvek od houmr » 25.12. 2021, 17:57

Já jsem s tím už smířen, své pocity jsem vyjádřil zde:
https://bartyzal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780794
Jirka84835751
Moderátor

Příspěvek od Jirka84835751 » 26.12. 2021, 15:25

Jeví se mi tato "anomálie" stejná, jako EU chce zakázat topit dřevem i v krbech, protože .... proto.
Zatím asi ještě neviděli potlachy u táborových ohňů, jinak by zakazovali i ty !
Roberte, napsals pravdu na svém blogu. Já jsem bral jako jakýsi nepsaný normálový bod na SV frekvence Praha a Brno (Liblice , Kojál), v učení ještě Ostrava Svinov , na DV dříve Litovel pak Topolná.
Dokonce v Olomouci na Holečkové ul. hned za základní školou - téměř v centru města - byla slavná rušička Svobodné evropy a Hlasu Ameriky - v době mé docházky "za školu" jsme dráždívali vlčáky za ostnatým drátem :lol: . Dnes v těch místech jsou paneláky a hasiči, jako na místech posádky ve Zbirohu pod zámkem,
kousek od anténího pole, kde jsem pospouchal přes tranďák na vycházce potají západní "imperialisty",
zatímco v mém rodném městě bylo na 30000 "osvoboditelů".
PS taky máme stálou drogerii se stejnými pocity při vstupu - už z dávných dob - naproti Národního domu,
do kterého jsem chodil do tanečních a na první plzeňská piva :)
Milan

Příspěvek od Milan » 29.12. 2021, 09:33

Jirka84835751
Moderátor

Příspěvek od Jirka84835751 » 29.12. 2021, 23:44

Milane,
vřelé díky za počteníčko na dobrou noc. Budeme dlouho vzpomínat...
PřIdám taky "něco k popukání", protože jsem se letmo zastavil náhledem na "rádia" DAB+ , které lupa "objevila":
https://www.lupa.cz/clanky/stolni-a-pre ... ni-funkce/

Moje PS, kterým momentálně "sparchantím" konec ČR na SV a DV...
... zvlášť za ty české doporučené ceny, protože máme "srovnatelné " jak důchody tak jistě i nad !!! "průměrné" platy běžných zaměstnanců. Velmi mě "potěšily " "obrovské" reproduktory - Vévodí s přednesem v plastu pro 2x10W = 3,2 PALCů !!! nebo jiné dva 3" reproduktory. SI soustava, kterou jsem se učil na základce cca před 60ti lety, redaktorům asi zatím dnes jetě nic neříká (2,56*3,2=8,92 cm,... 3"=7,68cm). A taky citlivost prý je velice "slušná", byť v originálu není žádná specifikace, parametry si můžeme vymyslet podle své momentální nálady...celkové rozměry toho "největšího" s výkonem 2x15 W/6Ω / 36 × 14,5 × 17,2 cm jsou pro mně zajímavá díky tomu CD přehrávači a přilepeným "bednám" a P=36W/100-240V. V ČR se prodává od 7900 Kč, na německých e-shopech za 230 eur (cca 5865 Kč), rozdíl cca 2000,-Kč. Zvláštní kurz koruny...
Tak jsem si chvilku zapřemýšlel před spaním, čím bych vybudil ty svoje nejmenší bedýnky 45x27x20/25W při občasném poslechu, ....
dám si na dobré spaní raději svoji 10tiletou 54% medecínu...pustím si po půlnoci Anglány na SV místo ČRo2 na elektronkáči...
nebo Country na CCIR 89,1MHz ...
a tady vytvoříme další skupinu pro plasťáky DAB+ !

"Za ty prachy - no nekupte to..." , když DV/SV/KV/FM-OIRT i CCIR "chrchláčů" mám ve sbírce "něurekom"...

PS https://www.televizniweb.cz/2021/12/dlo ... ne-odmlci/
Přílohy
data_.png
telestar-dira-s-32i-cd-1.jpg
technisat-multyradio-1.jpg
Jan55

Příspěvek od Jan55 » 30.12. 2021, 08:23

Jojo, pravdu díš, ty ceny jsou opravdu přemrštěné. Holt se na tom chce přiživit kde kdo, tak pak to stojí o ty dva táce vic. Osobně poslouchám spíš rádia na FM a AM jen když je opravuju, takže pro běžné poslouchání SV nepoužívám. Stejně ten zvuk je hrůza, asi to tak nastavili, aby nám to zprotivili a už SV nechtěli. No nic, již se to blíží, tak budu muset konečně spáchat vlastní transmitter AM, dokopat se k tomu a dodělat ho :) Nenechám se z toho rozhodit a budu myslet pozitivně :lol: Co jiného zbývá, tak držím palce, abychom to ve zdraví všichni přežili a hurá na DAB+ :lol: :thumbsup:
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Příspěvek od jirka5 » 31.12. 2021, 02:39

Co píše na stránkách radiomusea.org velký znalec a fanda české radiotechniky, pan Wolfgang Lill:

Rozlasový vysílač Dvojka AM 639 kHz
.....do 1.3.2012 se nekonaly žádné zněny zvukového obrazu vysílání. Vysílač měl do té doby příjemný zvukový obraz.
Od 1.3.2012 byl vysílací výkon snížen na 750 kW, aby tím příjem netrpěl, změnil se zvukový obraz: Oblast basů je trochu potlačena a pásmo 3000 až 4500 Hz pronikavě zdůrazněno. Zvukový obraz se tím stal z mého pohledu nepřátelským, každopádně hudbu nemůžu dlouho poslouchat.....
Ale vyzkoušejte si to sami. Je dobré mít zkušenost a udělat si názor na zvuk a nynější rozšiřování používání kompresní techniky. Všechny české (AM) vysílače pracují teď v tomto "standardu".

Pramen:
https://www.radiomuseum.org/forum/prag_ ... welle.html
no bohužel, dále nevysílá....
Jan55

Příspěvek od Jan55 » 31.12. 2021, 12:28

jirka5-Přesně, už jsem o tom psal, že je pslouchání na SV nepříjemné, tak jsem ty samé stanice pro běžné poslouchání radši poslouchal na FM. Asi nám to chtěli znechutit a pomalu připravovat nás, abychom tyto vlny na SV opustili s radostí sami. Ale to se až tak nepodařilo, tak se to vypne na ČR a zbytek se uvidí co dál. Proto si myslím, že těch posluchačů každodenního vysílání na SV až zas tak moc nebylo a z mladých už teprve ne. Ty mají úplně jiné priority, až na pár vyjímek.
MilanH

Příspěvek od MilanH » 31.12. 2021, 13:32

Je velká škoda, že vysílání na SV a DV končí. Už jsou dokonce i předběžné plány, které stožáry (především ty kotvené lany) půjdou dolů jako první. Cena za jejich pravidelné revize je pro ČRa nepřijatelná. Topolná a i Liblice půjdou tedy dolů. Věž na Předině zatím zůstane stát, tam půjde dolů jen menší (30m?) stožár, kotvený lany.
Co se týká komprese audiosignálu, toto bylo nastaveno pracovníky rozhlasu a vpodstatě zapečetěno, ČRa na to nesmí sáhnout. Že je to hnusně nastavené? Oficiálně to bylo vysvětlováno snahou o co největší využití výkonu vysílače. Že se to nedá poslouchat je věc jiná...
Končí jedna éra, o poslouchání rádia na sluchátko z telefonu s jednou Ge diodou (bydlel jsem tehdy asi 3km od Dobrochova-Přediny), anténa upevněná krokodýlkem na kovové rohoži v posteli (abych nedráždil rodiče, kteří měli za to, že kolem 21:00 už budu spát, já zatím pravidelně poslouchal "Kolotoč"), už můžu jen vyprávět vnoučatům místo pohádky na dobrou noc.
Nová doba...
vofo

Příspěvek od vofo » 31.12. 2021, 14:00

Vývoj nelze zatavit. Historie vysílání amplitudovou modulací již není IN a navíc to stojí peníze. Čím více DAB tím více Adidas. To ,že ono vysílání je i kus naší technické historie je z dnešního pohledu pomíjivé. Možná se jako "mladší" dožiji i bourání Národního divadla a výstavby eurounijního zábavního parku.
Kupředu levá...

P.S. Hezký Nový rok a hlavně zdraví . Můžeme mluvit o štěstí, že jsme viděli přistání na Měsíci, Halleyovu kometu, plyšák, nové tisíciletí, zelenej ouděl a nyní i tu mediální epidemii. Kterým generacím se tohle povedlo

.....od zítřka zahajuji své "vysílání" pro své sbírkové kusy. :thumbsup:
Odpovědět