Nedávno jsme s kamarádem vzpomínali na svoje bastlířské začátky. Já neměl to štěstí na odborně zdatného, nebo aspoň šikovného (no...vlastně na žádného) tátu a ani v okolí nebyl nikdo, kdo by mě tak nějak "ideově vedl". Fyzikář na základce mě kvůli několika menším vzájemným nedorozuměním a kvůli podezřelému původu neměl rád, a i když musím uznat že byl jinak velmi erudovaný, pomoc se od něho čekat nedala. Internet tehdá neměli ještě ani v Sovětském svazu (kde zcela určitě původně - jako ve skutečnosti všechno - vznikl, než si ho přisvojili imperialisti). No a tak prakticky jedinou mojí studnicí mouder se staly knížky - resp. to málo co se nějakým záhadným způsobem vmísilo do inventáře naší vesnické MLK mezi všechny ty Pavky Korčaginy, Kuchařky naší vesnice a Praktické ženy (předplatné amára mi přiklepli až v roce 87, po pěti letech čekání).
No a tak jsem si tuhle uvědomil, že vlastně všechny ty knížky si dodnes pamatuju skoro nazpaměť, ale o těch dnes už legendárních autorech nic nevím. A protože dneska už v Rusku i u nás internet je, zkoušel jsem něco hledat tam - ale bohužel překvapivě zcela bezúspěšně. Sice pomohli vychovat možná i několik generací radioamatérů, ale zatím nikdo nepovažoval za nutné jim věnovat alespoň nějaký medailonek (nebo aspoň neumím hledat).
Jestli se k tomu za dlouhých zimních večerů dokopu, rád bych trochu splatil jakýsi svůj dluh a pár řádků o tom sesmolil. Možná někdo z vás bude mít víc informací, nebo mě aspoň nasměruje správným směrem. A třeba jste je cojávím dokonce někdo i znal osobně.
Ta moje hlavní trojka byli - Miroslav Pacák, Zdeněk Škoda a Pavel Šrait. Jejich knížky pořád mám, ale v žádné z nich není odstaveček "o autorovi". Vím že M.Pacák byl redaktorem (a snad do jisté míry i majitelem) před a válečného Radioamatéra, Z.Škoda často publikoval v amáru, takže možná byl i členem redakce ? O Šraitovi nevím vůbec nic, kromě jeho dvou knížek...
Nevíte prosím tedy někdo něco víc ?
Autoři mých začátků
Re: Autoři mých začátků
Měl jsem sice chudé rodiče, ale těch deset či dvacet korun, co tehdy knížky stály mi dali. Jinak je to výborný nápad. Léta jsem četl od těchto lidí články a knížky, ale nic o nich nevím. Jenže bohužel nemohu nic víc, než Vás pochválit. Třeba se ozve někdo, kdo ví, kudy do toho a kde tyto informace najít.
Re: Autoři mých začátků
Tito zmínění autoři nás asi přivedli k rádioamatérství hodně. Také jsem měl nastudované do detailu knihy od M. Pacáka "Fyzikální základy radiotechniky" a "Škola radiotechniky". Dále to pak byl návod na tranzistorové rádio "Krystal ABC" (asi od Šraita), který vyšel v Abecéčku někdy v počátku 60tých let a kniha Z.Škody "S tranzistorem a baterií". Nemohu pominout ani časopis AR, který jsem každý měsíc netrpělivě vyhlížel v prodejně PNS. Dalším základem pak byl rádioamatérský kroužek v Domě pionýrů.
To stačilo, aby se člověk celoživotně začal zabývat jak se dříve říkalo rádioamatérstvím, dnes elektronikou.
Bohužel o autorech toho rovněž moc nevím, nejvíce je asi veřejně známý M. Pacák.
To stačilo, aby se člověk celoživotně začal zabývat jak se dříve říkalo rádioamatérstvím, dnes elektronikou.
Bohužel o autorech toho rovněž moc nevím, nejvíce je asi veřejně známý M. Pacák.