...ale to je v pořádku. Jako silnoproudař asi jistě víte, že u megmetu při měřeni izolačního odporu se točí kličkou doprava, néé jinak. Při točení se ručka ustálí na nějakém místě a vy odečtete hodnotu odporu. Pokud bude nulový odpor - zkrat na měřeném zařízení , tak ručka sejde na nulu .Vyzkoušejte zkratováním svorek. Po ukončení měření ručka ukazuje libovolnou hodnotu, nevrací se na nulu.
Ano i na megmetech múžou být závady, můžete ji snadno zjistit popsaným testem se zkratovanými svorkami. Pokud budete točit kličkou (prosim doprava), a ručka nebude ukazovat nulu , tak je megmet vadný.
//směrem doprava mám na mysli směr pohybu hodinových ručiček//
Prosim dejte vědět jak to dopadlo.
Měřící technika včerejška
Re: Měřící technika včerejška
Jak budu doma tak vyzkouším a napíšu. Je pravdou že už jsem ho roky nedržel v ruce a po pravdě sem ho nějak moc nezkoumal. Koupil sem ho v army vyprodeji za nějaké drobné. Jen mě nenapadlo proč je na krabičce napsané KO.... Nevím zkontroluji znovu a napíšu.
Funkční megmet jsem držel naposledy na praxích na škole. A ani tehdá sme s ním nepracovali.
Funkční megmet jsem držel naposledy na praxích na škole. A ani tehdá sme s ním nepracovali.
Re: Měřící technika včerejška
Tak jsem si to s tím megmetem zapamatoval špatně.... Po letech sem ho vyhrabal a na prázdno se ručička zastaví na 10 a při zkratu letí úplně na stranu za nulu.
Je to naprosto stejný megmet jako na začátku na druhé fotce. Tedy 500V.
Je to naprosto stejný megmet jako na začátku na druhé fotce. Tedy 500V.