Autoři mých začátků

Máte něco na srdci? Zde je to správné místo.
Odpovědět
RadioX
Příspěvky: 36
Registrován: 12.08. 2015, 20:24

Autoři mých začátků

Příspěvek od RadioX » 02.09. 2019, 21:42

Nedávno jsme s kamarádem vzpomínali na svoje bastlířské začátky. Já neměl to štěstí na odborně zdatného, nebo aspoň šikovného (no...vlastně na žádného) tátu a ani v okolí nebyl nikdo, kdo by mě tak nějak "ideově vedl". Fyzikář na základce mě kvůli několika menším vzájemným nedorozuměním a kvůli podezřelému původu neměl rád, a i když musím uznat že byl jinak velmi erudovaný, pomoc se od něho čekat nedala. Internet tehdá neměli ještě ani v Sovětském svazu (kde zcela určitě původně - jako ve skutečnosti všechno - vznikl, než si ho přisvojili imperialisti). No a tak prakticky jedinou mojí studnicí mouder se staly knížky - resp. to málo co se nějakým záhadným způsobem vmísilo do inventáře naší vesnické MLK mezi všechny ty Pavky Korčaginy, Kuchařky naší vesnice a Praktické ženy (předplatné amára mi přiklepli až v roce 87, po pěti letech čekání).

No a tak jsem si tuhle uvědomil, že vlastně všechny ty knížky si dodnes pamatuju skoro nazpaměť, ale o těch dnes už legendárních autorech nic nevím. A protože dneska už v Rusku i u nás internet je, zkoušel jsem něco hledat tam - ale bohužel překvapivě zcela bezúspěšně. Sice pomohli vychovat možná i několik generací radioamatérů, ale zatím nikdo nepovažoval za nutné jim věnovat alespoň nějaký medailonek (nebo aspoň neumím hledat).

Jestli se k tomu za dlouhých zimních večerů dokopu, rád bych trochu splatil jakýsi svůj dluh a pár řádků o tom sesmolil. Možná někdo z vás bude mít víc informací, nebo mě aspoň nasměruje správným směrem. A třeba jste je cojávím dokonce někdo i znal osobně.

Ta moje hlavní trojka byli - Miroslav Pacák, Zdeněk Škoda a Pavel Šrait. Jejich knížky pořád mám, ale v žádné z nich není odstaveček "o autorovi". Vím že M.Pacák byl redaktorem (a snad do jisté míry i majitelem) před a válečného Radioamatéra, Z.Škoda často publikoval v amáru, takže možná byl i členem redakce ? O Šraitovi nevím vůbec nic, kromě jeho dvou knížek...

Nevíte prosím tedy někdo něco víc ?
Jano
Příspěvky: 140
Registrován: 01.10. 2014, 08:11

Re: Autoři mých začátků

Příspěvek od Jano » 04.09. 2019, 19:17

Měl jsem sice chudé rodiče, ale těch deset či dvacet korun, co tehdy knížky stály mi dali. Jinak je to výborný nápad. Léta jsem četl od těchto lidí články a knížky, ale nic o nich nevím. Jenže bohužel nemohu nic víc, než Vás pochválit. Třeba se ozve někdo, kdo ví, kudy do toho a kde tyto informace najít.
elka
Příspěvky: 140
Registrován: 27.08. 2013, 11:46
Bydliště: U Ostravy

Re: Autoři mých začátků

Příspěvek od elka » 08.09. 2019, 09:30

Tito zmínění autoři nás asi přivedli k rádioamatérství hodně. Také jsem měl nastudované do detailu knihy od M. Pacáka "Fyzikální základy radiotechniky" a "Škola radiotechniky". Dále to pak byl návod na tranzistorové rádio "Krystal ABC" (asi od Šraita), který vyšel v Abecéčku někdy v počátku 60tých let a kniha Z.Škody "S tranzistorem a baterií". Nemohu pominout ani časopis AR, který jsem každý měsíc netrpělivě vyhlížel v prodejně PNS. Dalším základem pak byl rádioamatérský kroužek v Domě pionýrů.
To stačilo, aby se člověk celoživotně začal zabývat jak se dříve říkalo rádioamatérstvím, dnes elektronikou.
Bohužel o autorech toho rovněž moc nevím, nejvíce je asi veřejně známý M. Pacák.
Odpovědět