Sonoreta -bílá verze

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
Uživatelský avatar
HonzaS
Příspěvky: 23
Registrován: 17.12. 2015, 20:42
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí

Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od HonzaS » 03.08. 2017, 14:51

Zdravím všechny kolegy sběratele.
Asi před rokem jsem zakoupil na burze přijímač Sonoreta RV12 v bílé verzi.
Zde se můžete pokochat: http://skodofka.rajce.idnes.cz/Sonoreta_RV12_-bila/ :)
Zajímalo by mě zdali se vyráběla také bílá verze převodního kolečka? Zde na fóru jsem při pátrání narazil na fotku, kterou přidal pan František Peřina na které takovéto kolečko je, ovšem zůstává otázkou, zdali se jedná o originální výrobek?
Dále bych se chtěl zeptat, zdali by někdo byl ochoten odprodat reproduktor, nejstarší verzi cívkové soupravy, výstupní trafo a páčkový vypínač(stejný jako je na cívkové soupravě)? Děkuji za případné reakce :thumbsup:
Přílohy
Sonoreta RV12-1.jpg
jirka5
Příspěvky: 231
Registrován: 30.06. 2013, 20:41
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od jirka5 » 03.08. 2017, 19:06

Tak jsem si prohlédl ty fotky na rajčeti a nemohu uvěřit vlastním očím. Vždyť ta bílá skřínka vypadá, jako by právě vyjela z lisu! Nikde žádné poškrábání, žádná prasklinka, žádné opálení stropu nad elektronkami, žádné zažloutnutí materiálu, zkrátka žádné stopy používání ani stárnutí. Materiál knoflíků i skřínky je takový až nepřirozeně čistý, bílý, připadá mi, že vůbec nejde o bakelit, ale o nějakou moderní plastickou hmotu. Zatímco šasi Sonorety je zaručeně původní, tak tahle skřínka k němu nějak vzhledově nepasuje, vypadá jako nově vyrobená. Mám doma Sonoretu v původní bleděmodré bakelitové skřínce, ale ta vypadá tak, že se o její originalitě nedá vůbec pochybovat.
Napadají mě tři možnosti, jak by mohla být skřínka vyrobena:
1. někdo má k dispozici originální formu. Tuto variantu pokládám za velice nepravděpodobnou.
2. někdo si formu zhotovil pomocí dochovaného vzoru skřínky. Tato práce by byla asi časově i finančně značně náročná, proto, aby se vyplatila by muselo jít aspoň o malosériovku, ovšem v tom případě by se tato nová produkce již dávno nabízela na Aukru nebo na burzách.
3. někdo skřínku vytiskl na 3D tiskárně. S tím nemám zkušenosti, zajímala by mě mechanická a tepelná odolnost výrobku a jeho životnost.

Neví o tom někdo z vás více?

Ladicí kotoučky jsem viděl vždy jenom černé. Ten na tom šásku vpravo vypadá jako klasický černý bakelitový přestříkaný na bílo.

Starý síťový vypínač bych měl někde mít, podívám se po něm.
Uživatelský avatar
Petr Fridrich
Příspěvky: 51
Registrován: 25.06. 2016, 01:28

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od Petr Fridrich » 04.08. 2017, 09:57

Gratuluji ke krásnému úlovku! Bílý ladicí kotouček se původně vyráběl, ale velmi vzácně. Není ale pravidlem, že v bílé skříni musí být bílý kotouček, viděl jsem několik původních vždy s černým. Ona ta bílá hmota není bakelit ale galalit, materiál jehož výchozí surovinou je, považte, tvaroh :shock: Nevýhodou je že se nedá dodatečně tvarovat a dost špatně odolává vyšším teplotám, na skříňky k rádiu (nebo třeba telefonnímu přístroji) to ale stačí a výhodou byla možnost tónovat hmotu od sněhově bílé až po různé vzorované imitace třeba mramor, želvovina atd.
Uživatelský avatar
Vratislav-OK1ZAF
Příspěvky: 151
Registrován: 02.03. 2015, 13:24

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od Vratislav-OK1ZAF » 04.08. 2017, 21:29

Domnívám se, že u této skříňky se nebude jednat o galalit, ale o takzvaný aminoplast. To je termoset podobný bakelitu (fenol-formaldehyd), pouze místo fenolu je použita močovina či melamin. Je to přesně ten materiál, ze kterého byly a dodnes jsou lisovány pevné bílé kryty elektrických zásuvek a vypínačů. Ty bývají fenol-močovinové, melaminový aminoplast spíš je znám coby tvrdý a odolný povrch umakartu.

Američani sice též vyráběli fenolický termoset Catalin, který mohl být i čistě bílý, ale ten stárnutím nezadržitelně a nevratně měnil barvu, žloutnul až růžověl.

Galalit je též termoset, základem je mléčný kasein. Termoset - to znamená že jednou vytvrzený už teplem neměkne. I galalit může být krásně bílý. Jenže i dobře uskladněný stárne, povrch ztrácí lesk a pod mikroskopem vypadá jak suchem rozpraskaná zem. Špína se tak do něj může doslova zažrat a je prakticky neodstranitelná.

U té sonoreťácké skřínky tipuju močovino-formaldehydovou pryskyřici.

Důvody jsou:

1) Aminoplasty je možno lisovat stejnou vstřikovací technologií jako tmavý fenolický bakelit, a to do stejné formy, jaká je použita pro bakelit. Navíc je výsledný vytvrzený výlisek natolik stálý, že i po mnoha desítkách let vypadá jako nový - aminoplasty prostě odmítají stárnout.

2) Americká varianta bílého bakelitu, Catalin, vyžaduje relativně složité dvoustupňové vytvrzování, navíc v tuzemsku, co vím, se tento materiál průmyslově vůbec nepoužíval. Dnes by už byl výlisek z Catalinu díky oxidačnímu stárnutí povrchu víceméně zažloutlý, rozhodně by nevypadal tak krásně nově.

3) Galalit nelze do formy vstřikovat. Tady by musel být použit vyhřívaný razník a zápustková forma. Proto galalit mohu téměř jistě vyloučit.

Proto se domnívám, že tenkrát, když se v továrně lisovaly skříňky pro Sonoretu, tak kdosi s duší experimentátora zaexperimentoval, co by to udělalo, kdyby prubnul močovinovou pryskyřici - možná i pozůstatek ze zásob po německé válečné výrobě (IG Farben tyto pryskyřice vyráběla a dodávala).
Asi udělal jen pár kousků, možná malou serii, záleželo na tom, kolik té aminoplastové pryskyřice měl k disposici. Jenže doba tenkrát nějakým soukromým experimentům rozhodně nepřála, a tak nadále z lisu padaly tmavé bakelitové skříňky, někdy trochu do tmavoruda, jindy tmavozelené, ale vždy pouze klasický fenolický bakelit.
Aminoplasty se pak ve velkém začaly používat až poté, co éra Sonoret již byla pouhou vzpomínkou. V době umakartové. Byla to též doba, kdy hnědé kryty zásuvek a vypínačů začalý nahrazovat kryty bílé.

Jak zjistit, co je ta bílá hmota zač:

Když ji budu mnout mezi prsty a pak si k nim čuchnu a budu cítit fenolický bakelitový pach, bude to americký Catalin. Výraznější to bude, když na místě, kde skříňku nepoškodím, třeba na zadní hraně, přejedu šmirglpapírem; tam ten pach bude velice silný.

Kdyby to byl galalit, tak se při tom šmirglování bude linout puch shnilého mléka.

Jestli je to skutečně aminoplast, tak při šmirglování, a nebo ještě výrazněji při zahřívání odšmirglovaného prachu na lžičce nad zapalovačem, budou velice intensivně cítit chcanky :cry: - holt močovino-formaldehydový polykondensát, jakou taky vůni od něj čekat...

Tož asi tak ten případ krásně bílé sonoreťácké skříňky vidím.
Uživatelský avatar
Vratislav-OK1ZAF
Příspěvky: 151
Registrován: 02.03. 2015, 13:24

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od Vratislav-OK1ZAF » 05.08. 2017, 17:01

K té bílé skříňce na Sonoretu; ještě bych dodal, že na obrázku "Sonoreta_RV12_-bila/#P1010089.jpg" je zevnitř, napravo od otvoru na stupnici, vidět jak originální kruhovou identifikační značku, tak i číslo formy (4139).
Takže skutečně tlakový výlisek z "bílého bakelitu" do originální tovární formy - tak se mi to alespoň podle uveřejněných obrázků jeví.
Nebo je to fakt naprosto dokonalá kopie z 3D tiskárny - ale pak by aspoň někde aspoň náznakem musela být vidět charakteristická "vrstevnicová" struktura 3D tisku, materiál by byl už na omak jiný (polyolefin, ABS...) a rozhodně nikoliv termoset, ale termoplast.
Ale to bych si na tu skříňku musel alespoň jedním prstem šáhnout a očuchat si ji... pak by to bylo jednoznačné.
jirka5
Příspěvky: 231
Registrován: 30.06. 2013, 20:41
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od jirka5 » 06.08. 2017, 14:50

Děkuji Vratislavovi za vyčerpávající odborný výklad, je to přesně to, co jsem potřeboval vědět.

Jenom kontrolní otázku. Moje bleděmodrá skřínka vydává typický fenolový zápach, avšak nenese stopy žloutnutí. Z Catalinu tedy asi nebude. Také netuším, jak by se tu koncem 40. let ocitnul americký Catalin. Můj tip je tedy probarvený bakelit, ale ptám se zkušenějších.
Uživatelský avatar
HonzaS
Příspěvky: 23
Registrován: 17.12. 2015, 20:42
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od HonzaS » 06.08. 2017, 14:55

Děkuji za vaše názory kolegové. Skříňku mohu pro zjištění pravosti třeba i zapůjčit. Ještě mohu dodat, že tato skříňka je průsvitná a oproti klasické bakelitové o dost pružnější -proto zřejmě za ta léta není nikde popraskaná.

Dále bych se chtěl zeptat, zdali by někdo nedokázal identifikovat reproduktor? -viz foto níže
Kupoval jsem ho původně pro stavbu Sonorety RV12, ale nakonec jsem se rozhodl, že do té bílé skříňky postavím původní verzi Sonorety z roku 1947, takže budu potřebovat starší verzi reproduktorku i cívkové soupravy. :roll:
Přílohy
P1010095.jpg
P1010094.jpg
P1010007.jpg
Uživatelský avatar
HonzaS
Příspěvky: 23
Registrován: 17.12. 2015, 20:42
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od HonzaS » 06.08. 2017, 14:59

Mám na mysli konkrétně tuto verzi.
Přílohy
57d90e2608269e16a3320100.jpg
mezifrekvence445
Příspěvky: 86
Registrován: 25.03. 2015, 03:05

Re: Sonoreta -bílá verze

Příspěvek od mezifrekvence445 » 15.08. 2017, 14:26

Skřínky v podivných barvičkách se skutečně vyráběly. Mám Sonoretu v pískově-béžové /budu muset udělat čichovou analýzu hmoty/, na setkáních HRČS jsem párkrát viděl skřínky Sonorety a Duodynu v různých pestrých barvách , žluté, červené, modré,různě melírované //je myšlena barva hmoty !// Sonoretu v zelené s červenými "kropénkami" (jako by byla pokropena při malování pokoje).Spomínám si že v 60-tých letech byly k dostání různé krabičky na mýdlo z "bakelitoidní" hmoty - termosetu i světlejších odstínů , často též kropénkové nebo melírované. Dodnes jsem nezjistil dobu výroby a důvod těchto neobvykle zbarvených radioskříněk. Pouze se domnívám, že se jedná o nějaký pozdější "dolis" jako náhradní díly nebo materiál pro radioamatéry. Faktem je, že od konce 60. let již nebylo možno snadno sehnat vhodnou skřínku pro radiopřijímače jak stolní tak přenosné.
Odpovědět