Televisor amatérsky zbastlený

Vše okolo historických televizí, kamer a videí
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vratislav-OK1ZAF
Příspěvky: 151
Registrován: 02.03. 2015, 13:24

Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od Vratislav-OK1ZAF » 03.03. 2015, 22:09

Ahoj!
Už jste viděli amatérsky (dílensky) zhotovený televisor? Fotky jsou ve zdejším albu.

Zapojením je to něco mezi Athosem a Akvarelem, koncepcí léta padesátá, ovšem poprvé sestaven a zprovozněn až v letech 1969/1970.
Opuštěný přístroj pak byl odložen a po rocích strávených ve skladištích veteše zrezavěl, zplesnivěl a nakonec byl coby bezcenný krám vyhozen do odpadu. Přitom byl velmi drsně oholen sběrači cenných kovů.
Zcela beznadějný vrak resuscitován na konci roku 2014.
Ufff, ale byla to fuška...

Továrně zhotovených televisorů typu Akvarel/Athos je stále ještě dost. Amatérsky zbastlených televisorů asi bude podstatně méně. Mám takový pocit, že se zde jedná o unikát.
Ovšem moje úplně komplet autorské dílo ten televisor není.
Kdosi, nejspíš ten neuvěřitelně šikovný chlap, co na Přenosech ČST (v Římské, hned vedle tehdejšího Divadla Špejbla a Hurvínka) kraloval v mechanické dílně, pro nějaký účel vyrobil jednotlivé, chabě poniklované modulární krabičky, ze kterých se dal sestavit smysluplný celek.
Samotné krabičky už svůj někdejší účel ztratily, a už jen čekaly na vyhození či recyklaci na materiál.
V modulu, který se stal mezifrekvenčním dílem, dokonce byly dutými nýtky přichyceny pájecí lišty i sokly pro elektronky a vnýtována zemnicí pájecí očka. I ty držáky na mezifrekvenční cívky jsem získal již hotové. Kostřiček i příslušných kulatých hliníkových krytů bylo v zásobách "Janečkárny" víc než dost. Stejně tak dostatek krásných inkurantních sikatropů i tesláckých pakotropů, většinou s již navlečenými ochrannými proužky bužírek. Ovšem i přehršle podobně upravených odporníků (co se jim dneska říká resistory). To se to pak bastlilo...
Do zbytku chassis bylo třeba do hotových děr osadit sokly a nadělat strojním závitníkem závity pro šroubky, co je měly držet. Pak vhodně rozmístit hotové dvojité lišty s pájecími očky, používané tehdy v radiospojských zařízeních, přišroubovat hotový držák elytů, osadit transformátorky i transformátory - a začít drátovačku.
Zapojení povšechně vycházelo z Akvarelu či z Athose, to z modulů sešroubované chassis k tomu přímo vybízelo; některé části jsou oprásknuty i s chlupama, jinde je to volná tvorba. Řádkový konec, samodomo trafo a vychylovačky byly v podstatě z Mánesa, do divokého vysokoimpedančního rozkladu Athos/Akvarel se mi fakt nechtělo, i když se v chassis příhodné díry pro sokly na tlumicí diodu přímo nabízely. Drátovačku jsem prováděl vodiči s textilní isolací, takovými, co měli v oblibě Němci pro svou vojenskou techniku, a kterých byl v kabelárně velký výběr.
V tom doupěti, co jsem to bastlil, se velice dbalo na "štábní kulturu" spojování a vedení vodičů, a tak jsem se nemohl nechat zahanbit, zvláště když přímo vedle mne pracovala paní, která mimo jiné vyráběla perfektní kabelové svazky, "stromečky" a novými součástkmi osazovala vyhořelé či jinak poškozené přístroje. Přesto to mé dílo vedle jejích výtvorů vypadalo jak vrabčí hnízdo.
Přední stěna vznikajícího televisoru byla vyrobena z bakelisované "letecké" překližky, žádné masky před repro či dokonce ochranné sklo před obrazovku se nekonaly. Později ze stejného materiálu povstala i skříň, do které se chassis i s přední stěnou zašupovalo a celkem šesti šrouby zašroubovalo. Zadní stěnu už jsem tenkrát vyrobit nestihnul, ta vznikla až dodatečně při renovaci. A protože ta "skříňka" byla skoro stejně těžká jako samotný zásuvný přístroj televisní, byla na bocích opatřena zapuštěnými sklápěcími uchy, aby celý ten krám šlo vůbec přenést.
Nakonec ta věc poskytovala celkem uspokojivý příjem fixně nainstalovaného prvého kanálu (Cukrák). Byly sice k disposici i cívky pro sedmý kanál (Petřín), ale kde těm je konec... Na to, že celkové sladění bylo prováděno pouze na optimální příjem monoskopu, byl výsledek nečekaně dobrý.
Pak si na mne vzpoměli vojáci, a ježto jsem jim nedokázal dostatečně účinně vzdorovat, nastoupil jsem do kasáren. Na přenosy už jsem se nevrátil, ještě na vojně jsem byl zlanařen k ampexům - a to bylo sakra jiné kafe. Přenosy se mezitím přestěhovaly na Kavčí Hory a pokud jsem si ještě vůbec kdy vzpoměl na tu televisní "truhličku", tak už jen jako na dávnou, zasutou historii.
- - -
Ke svému překvapení jsem pár let zpátky nalezl bědné trosky své někdejší chlouby na nádvoří "recyklačního mrchoviště". Někde poblíž tohoto smutného místa musí být relativně slušně vybavená vrakovací dílna, protože jakýkoliv tam odložený předmět je během nanejvýš pár hodin uchvácen a s důsledností hodnou lepší věci je z něj vytěženo vše, z čeho se dá vykutat měď či masivní hliník, a to bez ohledu na případnou užitnou či dokonce historickou hodnotu dotyčného přístroje. Obvykle ještě tentýž den je dokonale znehodnocený přístroj zpět, pokud možno zadeklovaný tak, aby na prvý pohled jeho drsné vykuchání nebylo zjevné.
Má TV truhla byla přímo ukázkovým příkladem důsledného vytěžení hledači cenných kovů, kdy i malinká blocking trafíčka stála za vyštípnutí a vylomení. Jenomže nostalgie jakási mne uchvátila a tak jsem ten rezavý oplesnivělý krám odnesl. Napřed to oholené chassis, a nakonec i zborcené zbytky zpráchnivělé truhlice.

Dlouho mi ten vrak překážel doma v dílně, aniž jsem měl sebemenší ánung, co si s ním počít. Pak jsem našel u kontejneru na komunální odpad odložené, hrubou silou zkroucené, leč nevykuchané šasi Akvarelu, ve kterém byla výstupní trafa vertikálu i zvuku, tlumivka, a dokonce i všechna chybějící blocking trafa! Navíc, jako bonus, na něm bylo téměř kompletní osazení elektronkami.
Takže to bylo jasné. Už jen drobnosti jako vychylovačky, stíněné síťové trafo... a taky lepší řádkové trafo než byl ten původní bastl... a mohlo se začít.

Výsledek je zachycen na fotkách v místním albu.
http://radio-forum.cz/gallery/album.php?album_id=48

Renovaci jsem dělal po paměti, stále jsem si ještě dokázal vzpomenout, jak to tenkrát bylo zapojeno.Nakreslené schema aktuálního zapojení už taky mám, sice hlabala, tužkou jen tak od ruky namrskané, ale víceméně kompletní. Časem mi holt nezbyde, neži schema zkulturnit, naskenovat, a taky spáchat podrobný popis restaurování (které Vláďa Bradáč, průběžně sledující jeho klopotný průběh, trefně nazval "cimrmanovskou absolutní recyklací").

529515517
Naposledy upravil(a) Vratislav-OK1ZAF dne 07.03. 2015, 14:14, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Jan55
Příspěvky: 739
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od Jan55 » 04.03. 2015, 08:19

Krásná práce, je to uděláno opravdu pěkně. Blahopřeji k takovému kousku. To tedy musela být nekonečná práce dát to zase do funkčního a i vzhledového stavu. Smekám :thumbsup: Jan55
Uživatelský avatar
Jirka84835751
Moderátor
Příspěvky: 950
Registrován: 17.10. 2011, 18:51
Bydliště: U Mohelnice dál od Olomouce

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od Jirka84835751 » 04.03. 2015, 10:16

Vratislave,
nejen KLOBOUK DOLŮ, ale JE VIDĚT PROFESIONÁLA, který navíc má onu pověstnou nekonečnou trpělivost potřebnou pro opravy elektroniky, co nemají ani rybáři. Opravdu solidní výkon hodný odborníka. Kam se hrabou "sběratelé mého druhu" :lol:
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Uživatelský avatar
Heptoda
Příspěvky: 1243
Registrován: 20.10. 2011, 17:24

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od Heptoda » 04.03. 2015, 11:59

Tak to je NÁDHERA, marně tápu v děravé paměti, jestli jsem někdy něco takového, co se restaurátorského výkonu týká, viděl. Prostě mi spadla brada, vidím, že hranice nemožného se opět posunula. Četl jsem několikrát a v duchu prožíval ty peripetie okolo, na to bych doopravdy neměl, ani náhodou. Děkuji za příspěvek, bude-li i jednou rozšířen o popis restaurování bude jen vítané! :thumbsup:
Uživatelský avatar
Vratislav-OK1ZAF
Příspěvky: 151
Registrován: 02.03. 2015, 13:24

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od Vratislav-OK1ZAF » 04.03. 2015, 23:24

Zdravím!

Výše popsaná truhlice televisní (jsem rád, že se tak líbila) by měla být jedním z exponátů historické techniky, vystavených a v provozuschopném stavu předváděných, při Dni Otevřených Dveří v ČT na Kavčích Horách, který se má konat prvého května tohoto roku.
Lecjaké fajnovosti tam budou; Zdeněk Houška s nádhernou a plně provozuschopnou orthikonovou TV kamerou z let šedesátých (století minulého), funkční replika televisního přijimače z konce let třicátých (s rudými elektronkami Philips Miniwatt a obrazovkou s elektrostatickým vychylováním) od Vládi Bradáče - a samozřejmě přehršel všemožných televisorů; od legendární 4001A (1955) až po stále ještě provozuschopný barevný Rubín C-202 (1978).

Berte to lidi jako pozváni!
Uživatelský avatar
Balek
Příspěvky: 180
Registrován: 17.10. 2011, 16:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od Balek » 02.05. 2015, 05:45

Ta včerejší výstava historické TV techniky v rámci dne otevřených dveří v ČT byla nádherná. Perfektně připravené, vše s popiskami s vysvětlením daného zařízení, nikoli pouhým konstatováním technických parametrů.
Jistě nemusím říkat jak veliké úsilí muselo být vynaloženo na to aby tolik přístrojů bylo možné předvést plně funkčních v chodu i po těch mnoha letech. Smekám před tímto umem !
IkaSGC
Příspěvky: 137
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od IkaSGC » 02.05. 2015, 12:12

Moc hezký kousek, některé retro prvky stavitelské, jako například mřížku nad VN částí, poznávám ze zesilovačů po dědovi.
Uživatelský avatar
krtek
Příspěvky: 70
Registrován: 24.03. 2014, 02:42
Bydliště: Hulín
Kontaktovat uživatele:

Re: Televisor amatérsky zbastlený

Příspěvek od krtek » 06.05. 2015, 01:36

Když je řeč o výstavě v ČT...

https://www.youtube.com/watch?v=wTOOhm_9Nng
Odpovědět