Signální generátor

Historické měřící přístroje a ostatní vybavení

Signální generátor

Příspěvekod Patron » 10.07. 2015, 22:08

Dobrý den,

jmenuji se Patrik Beránek a jsem tu nový. Omlouvám se, jestli jsem zvolil špatné téma - nejedná se přímo o historický měřák, ale o věc k oživování starých rádií. Sice jsem začátečník, ale stará rádia mě chytly. Teď jsem sehnal starý ruský osciloskop a rád bych si pořídil nějaký nf/vf generátor. Na stavbu "analogového" od základu si moc netroufám a tak hledám, co by se dalo pořídit hotové. Nové jsou sice krásné a mají mraky funkcí, ale přece jenom dát třeba deset tisíc za takovou jednu krabičku s číslama by se manželce asi moc nelíbilo :-)

Objevil jsem ale tohle : http://aukro.cz/signalni-generator-lcd-displej-40mhz-stavebnice-i5486315734.html a docela se mi to líbí, včetně ceny. Sice je to stavebnice, ale těch pár drátků bych snad dokupy polepit dokázal.

Nemáte prosím s tímhle generátorem někdo nějakou zkušenost, případně neporadili byste, třeba jaký starší generátor si pořídit ?
Patron
 
Příspěvky: 38
Registrován: 10.07. 2015, 21:56

Re: Signální generátor

Příspěvekod Jan55 » 11.07. 2015, 20:34

Dobrý večer,

ten signální generátor SSG20 jsem si postavil, je to fakt jen o propojení drátky a funguje to. Jen si každý udělá krabičku a popisy sám podle svých představ a má malý generátor. Zatím jsem ho jen vyzkoušel na osciloskopu, rádio jsem nezkoušel. Funguje tak jak je v popisu a cena je dobrá. ;)
Jan55
 
Příspěvky: 252
Obrázky: 76
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Signální generátor

Příspěvekod Patron » 13.07. 2015, 09:19

Děkuji moc za postřehy. Objednal jsem si ho a uvidíme. Pokud se zadaří, tak se podělím se svými zkušenostmi.
Patron
 
Příspěvky: 38
Registrován: 10.07. 2015, 21:56

Re: Signální generátor

Příspěvekod Patron » 25.07. 2015, 22:12

Takže jsem si ten generátor objednal a za dva dny byl tady. Je to vlastně jenom soubor dvou osazených destiček, LCD displeje a pár součástek. Napřed jsem měl z propojování strach, ale kupodivu to šlo mikropáječkou krásně. Jako propojovací vodiče jsem použil starou "kšandu" od hardisku z počítače. Sestavení mi zabralo zhruba hodinu.

Po sestavení, zkontrolování a připojení k USB portu (líbí se mi, že lze napájet jak externím zdrojem, tak z USB) se žlutě rozsvítil displej...a víc nic :oops:

Znova jsem všechno kontroloval a teprve až po večeři mě napadlo zkusit pootočit s trimrem co řídí kontrast displeje - a najednou se objevily na displeji údaje 8-)

Vše perfektně funguje, i amplitudově modulovaný signál - na běžný tranzistorák je signál slyšet na KV i půl metrů od generátoru. Sinusový výstup je na osciloskopu opravdu pěkně sinusový a to v celém rozsahu. Je šikovné, že lze nastavit signál opravdu od 1Hz až do 40MHz. Ovládání z počítače funguje bezchybně, i když je to podle mě spíš jen bonus navíc, všechno jde totiž nastavit přímo na generátoru (snad jen kromě vysílání morseovky, což je taková asi zbytečná, ale roztomilá hračička). Ovládání je napoprvé trochu složitější, ale asi se na to dá rychle zvyknout - a návod je jakž takž srozumitelný.

Celkově jsem zatím velmi spokojený, akorát chci dodělat regulaci úrovně výstupního signálu, to tam mohli taky rovnou zapracovat. Pro moje začátečnické účely bude generátor určitě plně vyhovovat a myslím že za tu tisícovku se to určitě vyplatí. Snad jen kdyby byl frekvenční rozsah až třeba do 100MHz, kvůli VKV, ale to už bych chtěl asi moc :P
Patron
 
Příspěvky: 38
Registrován: 10.07. 2015, 21:56

Re: Signální generátor

Příspěvekod Jan55 » 26.07. 2015, 20:06

Také se mi líbí tento generátor, ale právě že je to AM, tak je jen do 40MHz
C se týká té amplitudy, také jsem nad tím uvažoval, kolik z toho leze ven. Zatím jsem to neměřil, ale podle napájení to bude do 5V, nebo se mýlím?
Jan55
 
Příspěvky: 252
Obrázky: 76
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Signální generátor

Příspěvekod Patron » 29.07. 2015, 22:44

No já to měřil jenom "okem" - podle rastru mého analogového osciloskopu. Sinusový výstup má asi tak 1.25 voltu a to celkem v celém rozsahu. Ten modulovaný výstup se hodně mění s frekvencí. Na nižších je to asi čtyři volty, s vyšší frekvencí se to celkem rapidně snižuje - to je dané asi tím jednoduchým zapojením.
Patron
 
Příspěvky: 38
Registrován: 10.07. 2015, 21:56

Re: Signální generátor

Příspěvekod Patron » 08.08. 2015, 21:00

Těmi jedna a čtvrt voltu jsem měl na mysli vrcholy sinusovky. Takže efektivní hodnota, nebo RMS jak se tuším říká, bude zhruba 1V, jestli se nemýlím.

A náhodou - neměl by prosím někdo po ruce nějaké (samozřejmě čím jednodušší, tím lepší) schéma zesilovače, který by z toho 1V výstupu udělal desetkrát víc ?

Jde vůbec něco takového rozumně udělat v tak širokém pásmu (0-40MHz) ?
Patron
 
Příspěvky: 38
Registrován: 10.07. 2015, 21:56

Re: Signální generátor

Příspěvekod breta1 » 10.08. 2015, 08:37

Není to sice úplně jednoduché, ale jde to jak s diskrétními součástkami, tak s IO.
Asi nejjednodušší bych to viděl např. s LM1201.
breta1
 
Příspěvky: 89
Registrován: 02.04. 2012, 21:57


Zpět na Historické měřáky a vybavení dílen

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

TOPlist