Philips 480A-14

Vše okolo historických rádií

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan155 » 30.08. 2018, 06:27

Díky za informace, zřejmě je těch možných řešení povícero . Když koukám třeba na tu Arii , je to i obvodově jinak než používal Philips - svodový odpor v mřížce triody oscilátoru je zde zapojen na zem , kdežto většinou je to zapojeno přímo
na katodu ( blokovaný katodový odpor) . Je otázkou, zda to nevadí u slabé elektronky , když vlastně g1T má krom záporného předpětí v důsledku kmitání oscilátoru navíc i toto předpětí .
Přepojovat obvody pod šasi při použití ECH4 namísto ECH3 nebudu, dám do stávající patice redukci upravující vývody pro ECH4.
Zatím ale bojuji s trafem , ta v Holicích koupená mi tam moc nepasují mechanicky a rozložením vývodů . Je totiž nutné dostat se mezerami ke šroubům zevnitř na předku vlevo, jeden na uchycení šasi a jeden uchycení páčky vlnového přepínače, jináč by se při vyjímání šasi muselo nejdřív trafo demontovat , což moc praktické zrovna není.
Milan155
 
Příspěvky: 116
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan » 31.08. 2018, 08:57

Při zapojení svodového odporu g1T na katodu kde je odpor pro automatické předpětí je triodová část víc otevřena, což je u slabší elektronky jedině dobře. Určitě je dobré zkontrolovat vf napětí oscilátoru a pak se teprve obávat o směšovací strmost...
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 651
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan155 » 04.09. 2018, 07:05

Tak jsem včera po kratší pauze kontroloval a měnil součástky pod šasi, svitky jsou vadné všechny, bohužel též řada
červených odporů - např. R1 naměřeno 12k , vyšší hodnoty všechny tak + 100 až 200% ,navíc padají čepičky, nějaká
koroze mosazi tam řádí. Tragedií je primár výst. trafa s odporem cca 15k , tzn. výměna nutná ,ovšem sehnat jej bude
asi neřešitelné , neboť jednak reprák je 2,5 Ohmu , jednak jsou tam ta dvě zpětnovazební vinutí. Hlavní elyt prázdný,
v obou částech tak 1 ccm rezavé kapaliny.
No moc Philipsů jsem nedělal, ale když vzpomenu na i zde popsané problémy s 456 , tak si myslím, že ta kvalita silně
pokulhávala oproti jiným, a to opomíjím krkolomné mechanické konstrukce.....
Milan155
 
Příspěvky: 116
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod elka » 04.09. 2018, 09:09

Ale když se to dá dopořádku, tak zjistíš, že to složité trafo a celkově složitější nf část není samoúčelné řešení od Philpsu. Jejich modely s tímto zapojením konce mají velmi příjemný přednes.
elka
 
Příspěvky: 129
Obrázky: 0
Registrován: 27.08. 2013, 11:46
Bydliště: U Ostravy

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod houmr » 04.09. 2018, 13:05

Já myslím, že je to spíš dílo špatného skladování apod. Ve své sbírce mám 855X, kde jsem měnil akorát jeden kondenzátor v koncovém stupni a anodový odpor. Síťové trafo už je asi měněné, ale jinak je v původním a nádherně provozním stavu. Pak mám 750A Credo, do něj jsem dokonce nemusel zasahovat vůbec. Možná nějaké drobné dobové opravy proběhly dříve, ale jeho citlivost na KV je okouzlující. Akorát má v háji bovden, který pohybuje ukazatelem stupnice, vzhledem k jinak perfektnímu stavu jsem se neodvážil to řešit.
Na opravu čeká ještě 695 Rondo a 768A - to bude asi nejhorší. Jestli si dobře vzpomínám, navštívila ho myška.
houmr
 
Příspěvky: 59
Registrován: 13.07. 2017, 21:04

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan155 » 05.09. 2018, 19:53

Dokončena výměna všech svitků ,elektrolyty a odpory vadné a s hodnotou odchylnou o cca 25% a více od jmenovité .Výstupní trafo se s velkým štěstíčkem snad podařilo opravit , po odsátí cínu z nýtků na čele s primárem jsem opatrně uvolnil přívodní drátky a čelo odchlípl . Tím jsem se dostal k místu , kde je vodič primáru 0,0nic mm připájen na drátek vývodu , očistil jej benzínem od asfaltu a opatrně s kalafunou v lihu propájel. Odpor vinutí je nyní cca 650 Ohm a je stabilní, za provozu trochu roste s oteplením k 700 Ohmům . Být to ten druhý vývod , tak ten není vidět pod vrstvami drátu,izolací a asfaltu. No prostě snad jednou zase klika :) .

Po důkladné kontrole zapojení pod šasi ( a ještě výměně některých zteřelých drátů ) zapojeno s EBL21 (přes redukční patici) cca 90%, EF9 cca 80% a ECH4 ( trioda 75%,hexoda 85%) na 6,3V trafo a regulovatelný ss zdroj cca 280V s omezením proudu 50/100mA . Jo zapomněl jsem napsat, že ten problém ECH3/ECH4 již řešil někdo dávno přede mnou a přepojil to na patici a osadil tam tu ECH4 - ale ta byla i v pozici EF9, kam tedy nepatří . Tak jsem to tak zatím nechal.
Napětí a proudy elektronek s odchylkou do 10% souhlasí , rádio reaguje na "prst" na potenciometru brumem . Připojena anténa na rozsahu KV ,SV,DV - nic , jen trošku chrastění při šmrdlání banánkem. S problémy odstraněn za pomocí benzínu úplně zatvrdlý vosk u C trimrů mf zesilovače a na g1 ECH4 napojen vf generátor nastavený na 128kHz .
Předběžně bez tlumení souvisejícího obvodu nahrubo laděno na těch 128 kHz. Všechny obvody reagují ostře a signál
lze zvětšovat laděním obvodů, bohužel asi ještě před maximem naladění se mf zesilovač rozkmitá . Posledně mi to
u 456 dělalo vadné stínění AF7 , to je ale zde ok. Zkoušena jiná EF9 jen cca 50% s prakticky tímtéž výsledkem , také to kmitá a bučí. Nechal jsem mf zesilovač trochu rozladěný,aby nekmital, po připojení antény již SV a DV hrají přibližně tam, kde mají , na KV nějaký problém , oscilátor má na triodě proti zemi na KV cca +1,2V , když odečtu napětí na katodě, je napětí oscilací na g1T malé . Vyzkoušeno ještě dodatečné blokování napájení a g2 elektronek , je to bez vlivu na kmitání.

Kdyby měl náhodou někdo nějaký nápad k tomu kmitání , rád to vyzkouším.
Milan155
 
Příspěvky: 116
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan » 06.09. 2018, 20:58

svodový odpor v g1 oscilátoru, katodové odpory a rovněž filtrační kondenzátory - ty musí být bezvadné s předepsanou kapacitou, tohle mi dost vypeklo u Ph 855X a přitom nf zes. zas tak moc nebruměl
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 651
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan155 » 06.09. 2018, 21:42

Tak rádio již hraje a je elektricky v pořádku. Vzal jsem osciloskop a na g1 EBL bylo bez připojené antény cca
200 mV sinus cca 127kHz - čili kmital opravdu mf zesilovač. Takže znovu podezření na EF9, neb součástky a zapojení
zkontrolovány , svitky vyměněny. Stínění elektronky zdánlivě v pořádku , ale po odškrábnutí vrchního laku jemným šmirglem měřím oproti kontaktu stínění v dolní části elektronky ohmmetrem stovky ohmů, v horní části ale až megaohm :o . Obalena provizorně staniolem a drátkem připojeným na kontakt stínění, mf zesilovač chodí jak víno , sladění bez problému.
Nakonec jsem tam dal provizorně namísto EF9 novou EF89 ,hraje to s ní dobře, musí mít plechový kryt, jinak to také kmitá , a zdá se mi, že to víc šumí než s tou EF9. Konečně snad koupím ten vodivý lak :) .
Oscilátor na KV blbnul kvůli zasviněnému kontaktu na přepínači ,což jsem při čistění přehlédl .
Takže ještě dát dohromady mechaniku ,páčku vln.přepínače a vyrobit zadní stěnu a bude snad hotovo .
Na cestě mám ještě jeden totožný kus 480A, tak uvidím , co z toho stvořím....
Milan155
 
Příspěvky: 116
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan » 08.09. 2018, 08:59

Tak to jsou výborné zprávy !
chtěl bych jenom doplnit, že kmitání mf zesilovače lze spolehlivě odhalit zvýšeným záporným napětím měřeným multimetrem v obvodu AVC, bývá to též jedna z častějších poruch
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 651
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Philips 480A-14

Příspěvekod Milan155 » 13.09. 2018, 06:29

Tak rádio zkompletováno a hraje , zatím bez zadní stěny , došla mi knihařská lepenka a dodavatel nějak nedodává....
Mezitím jsem obdržel druhý kus, který je ovšem v ještě horším stavu , hlavně rezavé šasi a kostra lad. kondenzátoru.
Bohužel páčka vlnového přepínače též ulomená, je to konstrukční vada výrobce - jednak je v průchodu štěrbinou skříně zeslabena na cca 3x8mm , jednak ji tam mají šikmo namontovánu /oba kusy stejně/ , potřebuje více, cca 4-5 mm dozadu, což řeší pár podložek . Jinak totiž páčka a její vroubky drhnou o otřepané hrany bakelitu uvnitř skříně a pokud jde přepínač trochu hůře, uletí to jak nic. Navíc jsou na páčce v bakelitu trhliny i v místě upevnění táhla. Nezbylo, než to slepit a vyztužit výztuhami z pocín. plechu cca 0,3mm lepeného epoxidem na všechny namáhané plochy.Na chybějící vroubkované kolečko páčky jsem udělal formu a odlitek tam za pomoci plechových výztuh zalepil.
Druhý kus rádia po předběžném zkoumání má síť. trafo ok, orginál osazení včetně ECH3 a EBL1 , avšak elektronky
asi dobré nebudou , vytrhané čepičky, oloupané stínění. Chybí zadní stěna, výst. trafo opět přerušený primár,
explodovaný svitkový kond C36 5n6 v korekcích nf ( což je podivné a zřejmě toho bude kolem více ), zpuchřelé vodiče , zničený potenciometr atd. jako obvykle.
No tak uvidím, jestli to půjde opravit a budu na to mít nervy , času ale bude na podzim dost :) .
Milan155
 
Příspěvky: 116
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

PředchozíDalší

Zpět na Historická rádia

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist