Philips 456A-14

Vše okolo historických rádií

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 08.04. 2018, 22:41

Díky za informaci a tipy . U těch přepínačů není bohužel z výkresu / schematu (asi českého , v německém nic takového není) patrná prostorová orientace v rádiu , nevím,je-li v tom nějaké pravidlo,vypadá to, že je to ve směru od "knoflíku" , ovšem co je dole a co nahoře nutno vybádat přímo v rádiu ,otočeno vzhůru nohama je také možný výklad . Deska D by byla "malina", odletovat pár drátů a je venku,
desky ABC ,to bych nerad dělal, odletovat to moc nejde - prostrkané dráty proletované přes více oček,takže ucvaknout a pak dát asi nový. Náhradu nemám ,koupit možná nějaký starý, ale to bude mechanicky také hin.
Tebou uváděné kondy jsou nové, pečlivě složené a změřené z polystyrénových v oscilátoru a z TC207 ve vstupu ,původní byly vadné resp. užrané o desítky procent (slídové). Ladící kondenzátor je vyčistěn , třecí kontakty také. Tipuji na kontakty ,i přes čištění některé pěkné nejsou a hlavně nepruží. Zkusím případně na nýt kontaktu naletovat nějaký fosforbronzový páseček jako přítlak, ale dolu k šasi se stejně nedostanu .No nic, nečekal jsem takovou hrůzu , a to ještě na mě čekají ty lana a bowdeny a dýha nahoře na bedně :( .
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 19.04. 2018, 10:24

Bohužel mě zdravotní problém odvedl z dílny tam,kam jsem nechtěl.... , takže pokračování někdy příště. Ať se vám daří .
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 30.04. 2018, 10:28

Tak jsem se dostal do stavu umožňujícího pokračování v započatém díle. Nicméně v háji jsou AZ1 a AL4 , které musím sehnat. Z dlouhé chvíle jsem se pustil do vyklápěcího mechanismu, který byl částečně v rádiu rozebrán , a narazil jsem na dva problémy, se kterými si nevím rady , viz obrázky .
Díly z prvního obrázku - kovová lišta, kovový pásek, zvlněné péro a filcový pásek vypadly z někde z výklopné krabice při jejím vyjímání . Nepřišel jsem na to, kam a jak to patří a jakou to má funkci.
Tvarované pérko na druhém obrázku uprostřed z fosforbronzu bylo asi někde pod stupnicí, netuším však kde a jakou má tam funkci.
Neporadí někdo , kdo to již absolvoval ? Díky.
Přílohy
P4291088.JPG
P4291086.JPG
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 02.05. 2018, 07:19

Tak záhadu na prvním obrázku jsem asi částečně odhalil - po odstranění hrubých nečistot uvnitř skříně nahoře se objevily tři dírky pasující k dírkám v kovové liště . Zřejmě to složené s filcem slouží jako "brzda" proti padání výklopné části a udržuje ji to v nastavené poloze. Předpokládal bych, že filc je na kraji a tiskne se zvlněným perem na bakelit výklopné části . Ovšem na filcu nejsou žádné stopy lepidla, takže zatím netuším , jak by tam ten filc mohl držet a při
vyklápění se někam nesesmekl. Hloupé je, že se to dá namontovat až po namontování šasi a výklopné části , tak to zase budou nervy s vruty spadlými někam do šasi či před šasi uvnitř :) .
Pérko na druhém obrázku zůstává neodhaleno, výklopnou část jsem složil do funkčního stavu i bez něj.
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 03.05. 2018, 06:13

Tak nové AZ1 a AL4 dorazily, před osazením jsem bádal, proč odešly . Příčinou byl zkrat / prohoření izolace vodičů v rozpadající se gumě mezi jedním pólem žhavení a plusem cca 250Vss z C2 na dně v šasi , AZ1 žhavila, ale anody asi utavené, u AL4 to chytlo žhavící vlákno a ten náraz z kondu nevydrželo. Docela drahá sranda , tavné pojistky tam mám F80mA , v obou větvích sek.trafa , jak je vidět, jsou tam celkem k ničemu . Chtělo by to všechny dráty ve zpuchřelé gumě vyměnit, to je ale téměř nereálné , zatím jsem kvůli bezpečnosti vyměnil alespoň přívod sítě ležící na šasi z přívodky na vypínač a zpět k voliči síť. napětí / trafu a gumové průchodky v šasi .
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 03.05. 2018, 18:23

Tak jsem se dnes zabýval nefunkčními nebo částečně funkčními vstupními obvody AK2 . SV byly zcela nefunkční.
Zjištěno , že anténní vazební cívka pro SV S7 nevede . Po rozebrání úplně shořelá, drát se drobil na kousky. Nějaký posluchač SV s uzemněným rádiem dostal pecku do antény třeba indukcí při bouřce .Holt Philips ušetřil milion vn kondů na vstupu antény , ale tohle shoří i při 12Vss :) do antény proti zemi . Že bych sehnal jinou sestavu S7+S8 nepředpokládám , tak jsem se rozhodl ji převinout i s tím,že mohou nastat problémy v souběhu vzhledem k vlastní kapacitě rúčo namotané cívky. 190 závitů +- jsem z těch kousků napočítal a rúčo tam namotal. Přeměřena indukčnost všech vinutí , zaráží mne asi 16mH anténní vazební cívka S8 pro DV. Zkontrolován trimr, samozřejmě urvaný střed , vyčistěno a zkompletováno do rádia . Po zapnutí KV jakž takž stejně jako DV , SV opět ani ťuk . Generátor na g4 AK2 , citlivost na SV přibližně stejná jako na KV,DV !
Vada je tedy někde u vstupu . Když koukám do českého schématu a na přepínač deska A , co mi dal kolega Milan , vidím ,že je to blbě nakreslené - na desce A v poloze SV zkratuje kontakt č.5 vstup z antény na zem . V reálu je nějaká cívka zapojena, ale i v poloze KV měřím nějakou cívku ve vstupu antény proti zemi ,i když tam má být jen ten kondík 10p (je nový změřený). No nic, nezbyde mi, že se nějak zkusit vyznat v německém originálu schématu , to české je jednak blbě nakresleno, jednak i jinak funkčně zapojeno než nakresleno. Dá se celkem vyloučit, že by se tam " u dna v rohu" šasi zaobíral někdo přepojováním přepínače a cívek. Úplně vyloučit se to ale nedá , viz válečné hrátky s KV a neidentifikované neoriginální dráty v rádiu, které jsem po kontrole zapojení zlikvidoval .
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan » 03.05. 2018, 19:36

SV by měly být na desce A - 5 plus kostra a 7 plus 1 .
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 634
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 04.05. 2018, 10:49

Tak přepínač deska A vyjasněn , až na "vrklavost" v důsledku mizerných kontaktů spíná jak má. SV však nejdou , proměřeno generátorem a osciloskopem , cívka SV v prvním laděném obvodu krom převinuté S7 je také v háji ,asi v důsledku toho shoření S7 a možná i průrazu, obvod lze přeladit mezi cca 450 a 850 kHz , asi mezizávitové zkraty .
Tak to již přemotávat nebudu , je to vf lankem křížově a to by se mi nepovedlo. Pokusím se časem sehnat komplet jiný popř. se k tomu vrátit,až mě přejde vztek :) .
Možná jako zajímavost - kontroloval jsem též odlaďovač na vstupu , není-li tam nějaká zrada , lze jej perfektně odladit na těch 128 kHz , ale na kmitočtech SV a KV vnáší do signálu z umělé antény velký útlum , čím vyšší frekvence , tím je to horší , třeba na 10MHz nejméně 20 dB ( ! ) .Buď je to blbě navrženo, nebo se stářím zvětšila mezizávitová kapacita cívky a tudy signál "utíká" na zem.
Oscilátor bez dolaďování s tou AK2 běží na všech rozsazích dobře , kmitočty na DV,SV jsou prakticky ty potřebné, na KV kmitá o něco níže , zřejmě podobný vliv u cívky jako u cívky odlaďovače (potah osmdesátiletým bordýlkem) .
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan » 05.05. 2018, 07:21

Ten odlaďovač špatně navržený nebude, spíš degradovalo železové jádro, nebo se utrhlo pár licen ve vf lanku. Někdy se používá trvale zapojená tlumivka o indukčnosti 2,5 mH zapojená trvale k drátové anténě pro celý rozsah 1,8-30Mhz jako ochrana před statickou elektřinou. . . Možná, že by stálo za to změřit vlastní rezonanční kmitočet cívky, tj. bez dolaďovacího kondenzátoru jak se to bude chovat.
Je to škoda, že je problém zrovna v cívkách, ale tohle rádio se ještě dá poměrně dobře sehnat, takže pak bude lepší cívky celé vyměnit.
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 634
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Philips 456A-14

Příspěvekod Milan155 » 05.05. 2018, 10:57

Díky za názor. Odlaďovač nemá jádro jako ostatně všechny cívky v tomto rádiu , ladí se to trimry buď navrchu hliníkových válců s cívkami, nebo jsou tam obdobné konstrukce asi další tři trimry bez cívek zvlášť. Teď mi drahá polovice naplánovala vymetení kachláků , tak si pár dní budu hrát na kominíka a přitom se třeba začnu zase těšit , jak
tu S7+8 zase vyndám ,rozeberu a nějak to převinu< popř. vytáhnu ze starých zásob něco křížově namotaného vf lankem
a pokusím se to odmotat od středu na +- potřebnou indukčnost - cívky uvnitř jsou na průměru odhadem 12 mm , takže běžné tam nenasadím .Ony ty S7+8 velký vliv na souběh nemají , spíše na odladění zrcadel, a jestli trefím vazbu o +- 10
procent nebo neodladím přesně zrcadla , tak se to stejně nepozná. Problémy se souběhem začínají až za kondem 10p S9 - S12 , ty vypadají ok.
Milan155
 
Příspěvky: 97
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

PředchozíDalší

Zpět na Historická rádia

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

TOPlist