sítové trafo

Vše okolo historických rádií

sítové trafo

Příspěvekod lampofil » 18.07. 2017, 08:48

Dobrý den.Dostal jsem rádio Tesla T613 a je v něm vadné sítové trafo.Má přerušenou polovinu vinutí pro anody AZ11a asi i mezizávitový zkrat,protože zbylá polovina dává jen 180V.Vyhrabal jsem ve svých zásobách torzo Arie 506A s trafem a zjistil že velikostí i roztečí šroubů odpovídá původnímu,jen má tlustší jádro,což by nevadilo.Změřil jsem napětí pro AZ11a dává 2x245V.To by stačilo.Odebírá ale naprázdno 120mA,zdá se mi to hodně.Zkusil jsem ho nechat zapnuté hodinu a půl a jádro bylo horké tak na hranici udržení ruky,cívka chladnější.Nic nesmrdělo spáleninou.Primár má na 240V odpor 36ohm.a sekundár pro anody 2x155ohm.A tak mám dotaz.Je odběr 120mA naprázdno hodně?A to zahřívání je normální?Jde mi o to,abych ho pracně nezamontoval a ono pak za 10minut neshořelo. Díky
lampofil
 
Příspěvky: 9
Registrován: 02.01. 2014, 13:41

Re: sítové trafo

Příspěvekod Jan55 » 18.07. 2017, 09:07

120mA narázdno je moc, tam to vypadá na závitový zkrat uvnitř. Hřát by se takto nemělo. Zkusil bych nějaké jiné. Když by si nesehnal, tak bych něco doma vyhrabal.
Jan55
 
Příspěvky: 257
Obrázky: 76
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: sítové trafo

Příspěvekod Jan55 » 18.07. 2017, 09:19

To trafo je měřené bez součástek? Nebo zapojené v rádiu, aby tam nebyly špatné ty kondenzátory C11 a C12. Bez elektronek by mělo celé rádio brát 90mA.

Ještě doplním, vinutí na primáru pro 120V má mít 20 Ohmů a pro 220V má mít 55 Ohmů.
Sekundár 2x asi 500 Ohmů
Jan55
 
Příspěvky: 257
Obrázky: 76
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: sítové trafo

Příspěvekod lampofil » 21.07. 2017, 15:38

Zdravím .Trafo je měřené samotné, vykuchané z vraku.Tak jsem vyhrabal ve svém skladišti veteše 3 podobná trafa a všechny vypadají,že mají taky mezizávitový zkrat.Berou naprázdno od 150 do 220mA a po půlhodině pod napětím na nich skoro neudržím ruku.Nakonec jsem vyhrabal jéště trafo z Teslatonu.To se nezahřívá,odebírá 70mA,ale nemá 4V vinutí pro AZ 11.Musel bych dát místo AZ11 selen nebo diodu.Sice by to hrálo,ale není to ono.Takže sháním trafo do T613 nebo podobné se stejnou zoztečí šroubů stahujících jádro,např.Arie 506A,aby na něj pasovaly držáky z původního trafa a destíčka s voličem napětí a pojistkou.Podívejte se,prosím,jestli někdo nemáte,případně bych si pro něj dojel,když to nebude 300km.Bydlím 30km od Prahy. Díky.
lampofil
 
Příspěvky: 9
Registrován: 02.01. 2014, 13:41

Re: sítové trafo

Příspěvekod Jano » 21.07. 2017, 15:54

Nestačilo by přepojit primár na 240 voltů?
Jano
 
Příspěvky: 47
Registrován: 01.10. 2014, 08:11

Re: sítové trafo

Příspěvekod bobess » 22.07. 2017, 15:54

Zdravím jestli Vám bude stačit trafo z řady Symfonik-Blaník -Kriván ta je k dispozici.Máte ho za odvoz.723987319.Bobeš.
bobess
 
Příspěvky: 6
Registrován: 02.03. 2014, 10:32

Re: sítové trafo

Příspěvekod lampofil » 23.07. 2017, 10:32

Zdravím.Bobeš-díky,trafo ze Symfonika mám,ale je moc velké,nevejde se na šasí.Proto sháním trafo z Arie 506A,nebo 501A,protože má stejnou rozteč šroubů stahujících jádro-56mm na šířku,70mm na výšku jako originál z T613.Nebo přímo originál kdyby byl.Na trafu je totiž sítová zástrčka a protikus je v zadní stěně.Když dám trafo jiné velikosti,nebude to pasovat proti sobě.Jinak,na 240V přepínám všechna trafa u kterých je to možné.
lampofil
 
Příspěvky: 9
Registrován: 02.01. 2014, 13:41


Zpět na Historická rádia

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist