Ph RA 95A-14

Vše okolo historických rádií

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod katoda » 23.10. 2016, 14:19

To p. Jano: Vážím si Vašich znalostí, a upřímně řečeno Vám je i závidím. V dobrém slova smyslu. Tím se Vás nechci nijak dotknout. S tím, co jste napsal ale nemohu úplně souhlasit, daly by se jednotlivé věty porovnat s tím co jsem napsal, ale k čemu by to vedlo?? Já (nejen) Vám, tak nějak ujasním můj přístup k věci. A dovolím si použít Vaše slova:
Dnes se spousta lidí naučila "myslet" jako počítač. Správně namítnete, že je to jejich věc a může mi to být jedno. Jde mi o otázku, která by se měla položit první. "Proč vlastně opravovat historické přístroje". Zbohatnout se na tom nedá, děláme to proto, že nás to těší. No a jádrem potěšení je zkoumat, objevovat, trénovat si a ověřovat spekulativní myšlení. O to se tito lidé připravují.
Jano
Proto se já, mladíček na tomto fóru snažím nepřijít o ono potěšení, proto se ptám a doučuji se... Já neměl to štěstí chodit do kroužku radiotechniky a pod., ale nevzdávám se, budu se stále snažit. Já se o to, o čem píšete, NECHCI nechat připravit. Hezký den všem!
katoda
 
Příspěvky: 54
Registrován: 04.03. 2016, 20:55

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod mezifrekvence445 » 24.10. 2016, 10:19

elka píše:Tyto souběhové kondenzátory s hodnotami kapacit neodpovídajícími typizované řadě, bývaly kdysi jednoúčelovými náhradními díly a dnes pochopitelně už nejsou nikde k sehnání. Pokud se provádělo tříbodové slaďování, tak tato souběhová kapacita bývala realizovaná kapacitním trimrem. Dnes je nutno poskládat takový netypický kondenzátor z více kusů. V pozdějších letech se zřejmě již na přesnost souběhu až tak detailně nehledělo, takže v nověších přístrojích už na této pozici bývají kapacity z běžné řady hodnot.


U souběhových (padingových) kondů je nutno kapacitu přesně vyskládat. ALE s nenormalizovanými kapacitami jsem se často setkal i u mezifrekvencí. Má vůbec smysl je přesně dodržet ? Přece když použiji podobnou blízkou hodnotu a DOLADÍM indukčnost jádrem, výsledek je v podstatě stejný, také jsem to tak již několikrát provedl.
Jak to teda je ?
mezifrekvence445
 
Příspěvky: 74
Registrován: 25.03. 2015, 03:05

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod Milan » 24.10. 2016, 17:35

Stačí si připojit mf k rozmítači a zobrazit propouštěnou šíři pásma - tvar křivky. Ale u těchto starých rádií to je docela jedno, jestli připojím 241pF nebo 220pF a pak to doladím. V tom rušení od spínaných zdrojů a různé dnešní vychytávky jak ušetřit energii v AM vysílači atd. se to spolehlivě vytratí. (pochopitelně příspěvek platí jen pro kond. v mf, ne souběhové kond. v oscilátoru, ty se musí bezpodmínečně dodržet)
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 649
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod katoda » 26.10. 2016, 13:22

Tak jsem dnes objednal zítra možná budou k vyzvednutí. 680 pF slídový je (snad vyráběn v malé toleranci) typ MICA, 1575 se jako nejlepší kombinace dá složit z keramických kondů. Bude to, že jsou jiné než těch 680 pF na škodu? (slída/keramika) Změřili jsme i ten co má být 1575 pF, na dvou různých měřidlech jsme naměřili 1638 a 1640 pF. Ale SV s ním hrály! Byl tam sice brum, ale kde ten dneska v zamořených sítích neotravuje. Nebo to bude po výměně lepší? Či jej nechat a dát nový jenom ten druhý? Rady kamarádů moc nepomohli, ale vy zde máte praxi, zkuste mě poposunout ke správnému řešení. Já vím, systém pokus/omyl je také řešení, ale horší. děkuji.
katoda
 
Příspěvky: 54
Registrován: 04.03. 2016, 20:55

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod elka » 26.10. 2016, 19:05

Pokud nemá souběhový kondenzátor předepsanou kapacitu, projeví se to pouze v tom, že skutečný kmitočet je jiný než ten co ukazuje nastavení ukazatele na stupnici. Za těchto okolností tudíž není možno docílit perfektního sladění, čili přijímač má o něco menší citlivost. Ovšem dnes, kdy se poslouchají téměř výhradně místní stanice se to moc nepozná.
Dříve, kdy nebylo tolik rušení a éter byl za tmy plný stanic, tak jsem okamžitě při prvním proladění nějakého přijímače poznal jestli je "tupý" (málo citlivý), anebo mám před sebou perfektně sladěný aparát u kterého je radost posedět. Bohužel tyto radostné chvíle jsou nenávratně pryč - éter je zamořen rušením od spínaných zdrojů a nastal rapidní úbytek vysílačů v AM pásmech.
elka
 
Příspěvky: 129
Obrázky: 0
Registrován: 27.08. 2013, 11:46
Bydliště: U Ostravy

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod katoda » 02.11. 2016, 14:46

Tak kondíky 680 a 1575 pF vyměněny, radio hraje, stupnice myslím sedí, alespoň dle Prahy. Ale zhruba od poloviny rozsahu dál (směrem k bývalému Československu či bývalé Hvězdě), to silně brumí. Svého času psal, myslím F.Peřina, že je dobré dát k elytu svitek, či tak nějak. Bohužel, bylo to v době, kdy jsem si takové praktika ještě nearchivoval, nevíte někdo? Nebo čím by to mohlo být? Děkuji za každou užitečnou připomínku a radu.
katoda
 
Příspěvky: 54
Registrován: 04.03. 2016, 20:55

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod Milan » 02.11. 2016, 17:15

Jednoduchá zkouška - ověřit příjmové podmínky za pomoci jiného přijímače podobného typu se stejnou anténou a stejným typem napájení (tzn. v tomto případě ne z baterií).
Jestli je brum i tam pak se jedná o rušení od spínaných zdrojů a těžko pomůže jen nějaký blokovací kondenzátor.
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 649
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod Heptoda » 02.11. 2016, 17:43

Souhlasím, také pozor na blízkost jiných "nevinných" zařízení. Mě takto kdysi potrápil nový router, starý byl neškodný, nerušil. Ani jsem ale po příčině proč se tak ten nový chová nepátral, bral jsem to jako fakt. ;)
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
 
Příspěvky: 1062
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod katoda » 02.11. 2016, 19:03

Druhé radio bude zítra, tak jsem si ještě pohrál s tzv odkňučovačem, který popisuje na svých stránkách pan Balek. Po zapojení svitku 150 nF na kostru a na druhou diodu koncové lampy, (mezi odpory 2M a 0,5M) radio znatelně zesílilo. Je kondenzátor C5 (mezi odporem 2M a 0,1M) hodnoty 50 nF proti kostře, bez kapacity? Měnil jsem jej za nový už dříve, ale neměřil...
EDIT ve 20,55: zdroj rušení asi odhalen, teď je klid, tož uvidím zítra ve dne. Ale ještě se zeptám. Vlastně jsem to načal již na úplném začátku, kde je fotka spáleného rezistoru. Je to R13 o hodnotě 160 Ohmů. Na místo toho je katoda lampy spojena přímo se zemí, tím je i vyzkratován elyt na katodě. Je to tak možné nechat, nebo uvést do origo stavu? Přemýšlím, proč to tak je, proč nevyměnil odpor opravář již dříve ? Laika by to asi nenapadlo, takto udělat.
Něco jsem studoval zde: http://www.misael.cz/clanky/katodovy-kondenzator/ ale pořád nějak tápu... Odborníkům se za to předem omlouvám, ale chcete-li, peskujte mě po zásluze. :oops:
katoda
 
Příspěvky: 54
Registrován: 04.03. 2016, 20:55

Re: Ph RA 95A-14

Příspěvekod Jan55 » 02.11. 2016, 21:42

Tak určitě, pokud je tam elektronka podle schéma, tak to chce uvést do stavu jak je to na schématu zakreslené. Bůh ví kdo to takto upravil. Pak teprve můžete pokračovat v bádání s dobrým koncovým stupněm.
Jan55
 
Příspěvky: 317
Obrázky: 79
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

PředchozíDalší

Zpět na Historická rádia

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist