Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Vše okolo radiostanic

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod IkaSGC » 07.01. 2015, 14:23

Tak jsem na doporučení hledal ale bohužel nenašel schéma propojovacího kabelu mezi R4 a ZS4. Jelikož nemám originální kabel tak si ho budu muset vybastlit. Neměl by někdo schéma zapojení onoho kabelu ?
Nejlépe celý kabel za pár šupů na prodej ? :D
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod Emwec » 07.01. 2015, 21:59

Kabel navíc nemám tak jsem ho aspoň propískal a tady je výsledek:
zdroj..................přijímač
A,B - +12V z aku
C........................A
D........................A
E,F......................B
G........................G
H........................H
I.........................I
K,N-12V z aku, zem...E,F
L........................L
M........................M
O - vidlice 220V
P - vidlice 220V
Na víku origo zdroje je schéma, z toho odvodíš na jakém pinu má být jaké napětí, raději to porovnej i se schématem přijímače...
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod IkaSGC » 08.01. 2015, 10:32

Díky, ještě jsem narazil na nějakém webu (nevím už jakém) na tady toto.
Háček je v tom jak vyrobit konektor... FastOny tam sedí hezky ale zalít je něčím....
To je horší, a tak se sháním po kabelu.
Přílohy
R4pinout1.gif
R4minimal_cable.gif
(3.69 KiB) Zatím nestaženo
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod IkaSGC » 08.01. 2015, 12:21

Tak dnes dorazil poslední balík poštou a v pokoji už se mi dělá sbírka.
Přílohy
IMAG0283.jpg
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod IkaSGC » 09.01. 2015, 15:27

Dotaz: při zapojení na prázdno bez antény a zemění, měl by jít ve sluchátcích nějaký šum nebo nic ?

Z té první R4 se jen zakouřilo..... Jak sem to pak prokoukl důkladněji tak někdo dost bastlil už v prostorách hned za konektorem. Po připojení druhé R2 se zdá že to šlape. Po otočení do polohy pohotovost světýlko svítí a kontrolka udává žhavení OK. Po pootočení do další polohy se rozběhne měnič. Ve sluchátcích ale více méně ticho. Při vypnutí v nich praskne.
Jak teď nejlépe otestovat funkci tak abych něco nezanedbal ? ?

Jen pro jistotu. Pokud dám kontrolu elektronek co má ukazovat budík ? Přečtu si to v manuálu ale vzhledem k jeho špatné kvalitě se radši i zeptám.
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod Emwec » 09.01. 2015, 19:44

Pokud dáš VF a NF zesílení naplno tak bys měl určitě slyšet šum, teda při provozu A 1, 2, 3. Při kontrole elek by měla ručička měřáku zasahovat do políčka E.
Takže kábl jsi už sehnal když probíhají pokusy o spuštění?
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod IkaSGC » 09.01. 2015, 21:43

Emwec píše:Takže kábl jsi už sehnal když probíhají pokusy o spuštění?

No né tak úplně :D viz foto. Dvě hodiny drbačky, výroba káblíků a vůbec orientace v zapojení... :D
Nakonec to ale chytá tak jak by asi mělo (rotačák). Ručička asi neni zkalibrovaná ale přibližně +/- to asi ukazuje drobné hodnoty. Jakým způsobem se ručička kalibruje ? V jedné poloze sem už na šum narazil ale jináč nic moc přesvědčivého. Samotná R4 je ještě zaplombovaná. Rotační měřič má takový pisklavý dojezd takže tuším že by to chtělo asi promáznout ložiska? Nebo to možná dělají uhlíky ? Sám o sobě má asi celkem klidný chod.
Přílohy
IMAG0285.jpg
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod JirkaK » 10.01. 2015, 00:48

Jestli máš vše zapojeno správně, tak na přepínači zvol provoz A3, to je klasická AM, nalaď tam nějaké obsazenější rozhlasové pásmo, třeba 7.2 až 7.6 nebo 9.5 až 10 MHz. Zapoj sluchátka, pár metrů drátu jako anténu, NF zesílaní až uslyšíš šum, VF dej naplno doleva až to cvakne (AVC zap), šířku pásma naplno (doleva dolů) a při proladění pásma se ti tam prostě musí něco ozvat.
JirkaK
 

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod IkaSGC » 10.01. 2015, 12:09

Zdá se že vše pracuje jak má. Další krok bude to udělat na 230V a zabespečit to trochu když nemám konektor. Ale chtěl bych se zeptat na další pár věcí....

- Vzadu je výstup na 5ohm reproduktor, pokud ho nemám, co by se tam dalo připnout ? Ten co mi prodal tu první R4 měl v sluchátkových dírách strčený 4ohmový. Nejlepší by bylo asi sehnat ten 5ohm ale jsou i jiné možnosti ?
-Bylo by možno použít toho 5ohm výstupu přez zesilovač nějaké domácí repro soustavy třeba 5.1 (samozřejmě mono, tedy čistě je využít jen jako reprák)??
- V manuálu se píše o využití té 600 ohm linky pro vzdálený poslech a nebo nahrávání. Jak by se to dalo využít ?
- Která ČSLA vysílačka pracuje v KV a má možnost připojit ČSLA telegrafní klíč ?
- Existuje nějaká metoda jak zapisovat telegrafii (nejlépe automaticky) když člověk ještě nemá vytrénovaný "čtecí sluch" na telegrafii?
- Mohl bych poprosit někdoho zda by mi neproměřil jaký má R4 reálný odběr ze sítě za provozu ? Dal bych na přívodní šňůru nějakou dost nízkou pojistku pro jistotu kdyby došlo k omylnému dotyku. Pojistek u takového přepichového stroje neni nikdy dost....

Jak budu mít kabel lépe zbastlený tak to asi vyvezu někam na kopec a využiju plné délky antény, bude sranda něco naladit.
Kdyby byl někdo ze Zlína tak by bylo zábavnější něco na kopci ladit ve 2dvou s R4...
Naposledy upravil IkaSGC dne 10.01. 2015, 16:14, celkově upraveno 1
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: Radiopříjmač R-4 (Prosím o rady a identifikace)

Příspěvekod Milan » 10.01. 2015, 14:44

Na některé otázky je opravdu snadná odpověď.
http://csla.cz/vyzbroj/spojovaciprostredky/rm31_1.htm
https://www.google.com/search?q=decoder ... d=0CCwQsAQ

K tomu dekoderu morse se dá napsat jen to, že se hodí spíš pro toho kdo telegrafii vůbec neumí a nikdy nefunguje 100%.
Jestli se zapojí na výstup 4 nebo 5 Ohmový reproduktor je opravdu jedno.
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 559
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

PředchozíDalší

Zpět na Radiostanice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
TOPlist