RM-31 + ZD-31b

Vše okolo radiostanic

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 23.04. 2015, 06:11

Emwec píše:Máš i anténní díl RM 31 - 3 s propojovacím kabelem?


Anténí díl nemám ale vím kdo jej má a jak budou peníze tak doufám přikoupím. Kabel nemám a nevím kde sehnat.
IkaSGC
 
Příspěvky: 123
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Emwec » 24.04. 2015, 14:21

Ta skříň co máš je právě od tankové verze RM 31 T, v tom odděleném menším prostoru byla pomocná stanice RM 31 - 50 a byla uvnitř propojená s hlavní stanicí tím skrytým konektorem. Eremka by tam tudíž měla jít zamontovat, ovšem v případě že ta skříň není rozdrbaná.
Ty páčky pod víčkem slouží k jemnému doladění stanice a k sesynchronizování s ostatními stanicemi v radiové síti. Podrobnosti budou v návodu. Já to nikdy neřešil protože pro vyzkoušení stanice do umělé antény a pro poslech to není potřeba a vysílat ven stejně nemůžu...
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 24.04. 2015, 20:10

Zajímavé. Doufám tedy že to bude pasovat. V tom případě bych změnil bednu a tu origo použil na opravu té tankové. Akorát by mě zajímalo jak se to bude dat zavařit. Původní majitel bedny tam udělal pěkné díry a prohliny takže to budu muset opravit COčkem. Ale v konečném stádiu by z toho mohla být supr kompletní domácí stanice schopná přenosu.
IkaSGC
 
Příspěvky: 123
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 25.04. 2015, 06:54

Sice se mám vypravovat na svatbu ale nedalo mi to :D hned první ranní čin.
IMAG0505.jpg

IMAG0501.jpg

IMAG0499.jpg
IkaSGC
 
Příspěvky: 123
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 08.05. 2015, 09:08

Mohl by někdo poradit? Je toto, na fotce, sada náhradních elektronek k RM-31? Díky.
DSCN3564x-.jpg
IkaSGC
 
Příspěvky: 123
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Vratislav-OK1ZAF » 08.05. 2015, 11:34

Ne.
To na obrázku je sada pro radiostanice R 105-9.
Uživatelský avatar
Vratislav-OK1ZAF
 
Příspěvky: 68
Obrázky: 110
Registrován: 02.03. 2015, 13:24

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 08.05. 2015, 13:48

Vratislav-OK1ZAF píše:Ne.
To na obrázku je sada pro radiostanice R 105-9.


Mockrát díky za info. Já si myslel že to nebude na RMku.
IkaSGC
 
Příspěvky: 123
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 03.06. 2015, 16:20

Zdravím, tak po delší době se zadařilo a mám další dotaz. Mám doma už 3 R4ky a 2 RMky :lol: . Jakou jednoduchou anténu udělat pro test příjmu na RM-31? Potřebuju obě otestovat. Dále by mě zajímalo jak bude nejbezpečnější otestovat vysílání z RMky ? Koncesi nemám a na černo vysílat opravdu nehodlám. Jen bych chtěl otestovat jestli vysílací část funguje tedy na nějaké žebrácké anténě odvysílat pár teček z telegrafie a aspoň 123 z fónie. Na jakou freqvenci se uchýlit tak abych nikoho nerušil nebo nenasral? Jak to udělat ? Díky. :)

Znovu opakuji, nejde mi opravdu o pirátské vysílání, čistě jen otestovat funkci. Do budoucna postavím zdroj abych mohl napájet jen příjmač na RMce a neopotřebovával měniče.
IkaSGC
 
Příspěvky: 123
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod JirkaK » 04.06. 2015, 19:31

Možností je několik. Nejčistší řešení je umělá zátěž z odporů poskládaná tak, aby měla celkově stejný odpor jako je jmenovitá impedance antény. Dělá se to tak, že se třeba pro 50 Ohmů koupí 20 půlwattových odporů 1kOhm a zapojí se paralelně. Krátkodobě snese o dost víc než těch 10W. Rychlejší možností je 12V nebo 24V žárovka o zhruba stejném výkonu jako dává stanice. Případně k takové zátěži ještě můžeš připojit nějakou zkušební šňůru nebo 2-3m drátu. Na testování bych zkusil některé z rozhlasových pásem, (2300 - 2500kHz, 3200 - 3400kHz, 4700 - 5100kHz) které jsou přes den stejně skoro prázdné. Na vyzkoušení příjmu tam zkus dát prostě kus drátu, ráno by tam měly hrát třeba silné kubánské stanice na 5025 a 5040kHz.
JirkaK
 
Příspěvky: 23
Registrován: 15.05. 2015, 08:48

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Emwec » 04.06. 2015, 23:09

Zdravím, nemusíš nic bastlit, stačí autožárovka 24 V 5 W, připojit mezi anténní a zemní zdířku. Nic jinýho není potřeba, je to tak i v origo bakelitovým indikátoru vysílání RM 31 - 12. To platí pro zkoušení přímo na stanici. Pokud už máš i anténní díl RM 31 - 3 tak potřebuješ pro vyzkoušení funkce na něm umělou anténu RM 31 - 11. Tam je autožárovka 6 V 5 W a kondenzátor, bohužel jeho hodnotu si nevzpomínám. Vysílat zkus napřed na telegrafii, na té má stanice výkon asi těch 5 - 6 W. Na fonii je to o dost míň takže žárovka bude svítit slabě...
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

PředchozíDalší

Zpět na Radiostanice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
TOPlist