RM-31 + ZD-31b

Vše okolo radiostanic

RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 18.04. 2015, 13:07

Zdravím, chtěl bych se zeptat na měnič ZD-31b který byl součástí stanice RM-31.
Sháním schéma měniče a také schéma propojovacího kabelu mezi baterie, zdroj a RM-31. Případně i jakékoli jiné info ohledně tohoto zdroje. Díky. :)
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Emwec » 18.04. 2015, 21:06

Zdar, schéma je ve víku měniče na plechovém štítku. Pokud ho tam nemáš tak sem schéma pověsím ale nejdřív zítra...
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 19.04. 2015, 00:02

Emwec píše:Zdar, schéma je ve víku měniče na plechovém štítku. Pokud ho tam nemáš tak sem schéma pověsím ale nejdřív zítra...


Měnič ZD-31b mám ale schéma tam neni. Dokonce ani nic co by ukazovalo na to že tam to schéma někdy bylo.
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Emwec » 19.04. 2015, 16:51

Máš pravdu, to schéma na plechu je v měničích ZS 4 k R 4, u ZD 31 bohužel ne, hned mi to nedošlo. Horší je že papírový schéma nemůžu najít, jenom k pěchotnímu provedení kde je ruční dynamo a vibrační měnič, to určitě dávat dohromady nebudeš. Propojení napájecího kabelu určitě nemám, nikdy jsem je nepotřeboval. Pokud ten měnič není vykuchaný tak ho rozjedeš i bez schématu, jestli teda máš kabel. U rotačních měničů jsou - li kompletní bývá problém spíš mechanický, vyschlá vazelína v ložiskách, hodně opotřebená ložiska nebo vydřené kolektory a krátké uhlíky...
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 19.04. 2015, 17:17

Díval jsem se do něj a uhlíky jsou od oka více než dostačující. Měniče se točí celkem hladce, jediný problém je u stavitelného rezistoru který případně mohu vyfotit. Problém je v tom že prasknul kroužek (jezdec) a já bez schématu a rozebírání jen velmi špatně zjistím jeho účel a nastavené hodnoty. Navíc takový servisní manuál by se taky hodil, abych mohl provést GO měničů.

Plechy to má lehce orezlé ale o to se postará pískovací komora kterou už mám skoro dostavěnou a pak nový nástřik.
Taky by mě zajímalo jestli by pasovali některé uhlíky ze ZS4. Kabel na propojení bohužel nemám a to je další problém.
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Jirka84835751 » 19.04. 2015, 18:56

Našel jsem zatím jen zdroj pro RM31
Přílohy
Zdroj RM31.png
Uživatelský avatar
Jirka84835751
Moderátor
 
Příspěvky: 738
Obrázky: 71
Registrován: 17.10. 2011, 18:51
Bydliště: kousek od Mohelnice

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Emwec » 19.04. 2015, 20:54

Jo ten síťový zdroj je jedna z několika variant co se fušovaly když byly stanice převedeny do Svazarmu radioamatérům, oficiálně se nedělaly. Origo vojenský předpis pro měnič má označení Mat-spoj-I-31/5 Zdrojové skříně ZD 31 a, b. Hodil by se ale sehnat ho! Ten odpor s běžcem by měl být značený R 1 s hodnotou 3,6 Ohmu a nastavovalo se na něm myslím 4,8 V, už jsem se v měničích dlouho nešťáral tak to nevím jistě. Běžec je nastavený na hodnotu asi 3,4 Ohmu směrem od ukotvení, doladí se to za chodu. Jestli pasují uhlíky z měniče ZS 4 nevím ale spíš ne...
Emwec
 
Příspěvky: 77
Registrován: 22.10. 2011, 17:03

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 20.04. 2015, 06:08

Díkiy za info. Napsal sem i na csla.cz jestli by mi ty dokumenty neposlali tak se uvidi. Jináč k tomu schématu zdroje. Neví někdo co tam je použito za trafo ? Chybí tam jakýkoliv název či popis trafa.
Časem bych asi sestrojil nějaké trafo pro RMku a kabel tak, aby měnič zároveň fungoval jako záloha. Tedy podobně jak u R4. Když vypne proud tak naskočí měniče.
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod Jirka84835751 » 20.04. 2015, 08:39

Ten mnou umístěný je z Radioamaterského zpravodaje. Omlouvám se za neúplnou informaci.
Uživatelský avatar
Jirka84835751
Moderátor
 
Příspěvky: 738
Obrázky: 71
Registrován: 17.10. 2011, 18:51
Bydliště: kousek od Mohelnice

Re: RM-31 + ZD-31b

Příspěvekod IkaSGC » 20.04. 2015, 09:18

Nevadí, schémat na zdroj je vícero. Prioritou je sehnat originální materiály k té RMce.... Věřím že i jiným by se hodily.
IkaSGC
 
Příspěvky: 119
Registrován: 31.12. 2014, 16:11

Další

Zpět na Radiostanice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník

TOPlist