"Rozpínací" relé

Vše o součástkách, i celých obvodech

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Milan » 20.02. 2014, 17:41

OK, pak by šlo použít to relé ve tvém připojeném obrázku. Popis funkce je správný.
Jen bude potřeba vyzkoušet jestli bude tak krátký impulz stačit pro zapnutí pc. Pokud ne, stačil by jistě rc člen a přítah relé trochu zpozdit, ale zase ne moc, protože se startem OS by došlo k vypnutí pc :)
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 561
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 20.02. 2014, 19:07

Relé budu napájet ze zdroje pc. Tedy dle mého názoru, když bude napětí na relé, znamená to, že pc běží. Tedy není potřeba spínat power tlačítko :). No uvidíme.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Standašlus » 20.02. 2014, 20:57

Dobrý večer. Tak mohu potvrdit když přivedem napájení na 86 a 85 tak se spojí 30 a 87,bez napájení spojeno 30 a 87a.Stačí kondík k kontaktům 86,85 a bude zpožděno sepnutí.Respektivě dýl zůstane sepatý
Standašlus
 
Příspěvky: 72
Registrován: 19.01. 2014, 15:51
Bydliště: Veselí nad Lužnicí

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Milan » 21.02. 2014, 06:12

Priby píše:Relé budu napájet ze zdroje pc. Tedy dle mého názoru, když bude napětí na relé, znamená to, že pc běží. Tedy není potřeba spínat power tlačítko :). No uvidíme.


Ano, ale ihned po zapnutí napájení zdroje se relé rozepne. Je tedy potřeba ověřit, že to bude stačit k zapnutí základní desky přes jeho rozpínací kontakty, pokud ne bude potřeba přítah rélé mírně zpozdit.
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 561
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Milan H. » 21.02. 2014, 12:41

Nevím, jak je udělaný BIOS na takovém počítači (server?), ale u běžných PC se v "Power managementu" dá nastavit chování počítače po výpadku napájení... Tak by to mělo jít i u tohoto? Pak by nebyly třeba žádné "udělátka" pro nový start počítače...
Vše platí za předpokladu, že se jedná opravdu jen o výpadky napájení...
Milan H.
 

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 21.02. 2014, 14:23

Co se týče BIOSu vše jsem udělal správně. Je tam nastaveno, že pokud je pc vypnuté, tak při přivedení napájení se automaticky zapne. Dále mám povoleno Wake On Lan, a u pc je připojený router, který každou minutu vysílá Wake On Lan signál. Oba dva systémy fungují perfektně, ale pouze v případě kdy pc korektně vypnu (Start - Vypnout). Pak se pc okamžitě zapne, buď signálem Wake On Line a nebo přivedením napětí.

Bohužel, když se pc vypne "natvrdo", tak nefunguje ani jedna z možností. Vidím to na chybu desky, že se při násilném vypnutí dostane do nějakého zvláštního stavu. A to potřebuji vyřešit.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod breta1 » 22.02. 2014, 00:24

Nejsem sice příznivcem takových bastlů, ale prosím.
Já bych pátral, proč se PC sám vypne. Skoro jsem jistý, že to nebude poklesem sítě, protože dobrý zdroj funguje i při napětí nižším než 200V AC. Ani úplný krátkodobý výpadek napětí v řádu ms PC nevypne (UPS přece taky přes kontakty relé připíná svůj zdroj při výpadku sítě, a to taky nějakou ms trvá.
Chybu tipuji na základní desce - jako prvé bych opticky zkontroloval elyty na desce.
Ale k tomu udělátku - při výpadku zdroje zmizí např. i napětí mínus 12V (modrý drát) - to způsobí krátké otevření tranzistoru, který tím na okamžik zkratuje mikrospínač na PC pro zapnutí/vypnutí a PC se zapne.
Akorát je potřeba zjistit, který drát mikrospínače je ukostřen a ten spojit s emitorem.
zap PC.png
(4.05 KiB) Zatím nestaženo
breta1
 
Příspěvky: 89
Registrován: 02.04. 2012, 21:57

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 22.02. 2014, 21:33

Pc bylo postupem času v provozu na čtyřech různých místech. Na původních třech se nevypínalo/nepadalo, nyní se to děje. Bohužel, je to zrovna na místě, kde má běžet trvale. Každopádně dle chování to opravdu vypadá na problém s elektrikou. V tomto pc jsou umístěny 4 velmi výkonné grafické karty, které běží na 100% výkonu 24 hodin denně. Teplota karet je neustále okolo 90ti stupňů. Reálná spotřeba (ne tedy součet maximálních výkonů zdrojů) je opravdu 1300W. Myslím si, že při takovémto zatížení má nárok čas od času spadnout :). Jsem si jist, že to není chyba desky. Problém vidím spíše v použití 2 zdrojů současně. Každý napájí 2 grafické karty, s tím, že k desce je připojen jen jeden. Ten druhý je natvrdo spuštěn aby běžel neustále, viz postup, který zde uváděl Milan.
Osobně si myslím, že když zakolísá napětí na jednom z těch zdrojů, dojde k nestabilitě a pc se vypne. Každopádně relé mám koupené, tak dám vědět jak to dopadlo :). Moc děkuji za rady.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Návštěvník » 23.02. 2014, 13:48

Bitcoin?
Návštěvník
 

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 23.02. 2014, 13:56

Litecoin.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Součástky a obvody

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist