"Rozpínací" relé

Vše o součástkách, i celých obvodech

"Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 19.02. 2014, 21:30

Dobrý den všem,

chtěl bych poprosit o drobnou radu. Mám pc, které musí běžet 24 hodin denně. Čas od času se mi ale samovolně vypne. Tak mě napadlo, že bych koupil relé, které by při přivedeném napětí (nejlépe 5V) mělo rozpojené kontakty. Ty by byly paralelně připojeny na power tlačítku. Jakmile by se pc vyplo (vypadne na relé napětí), tak by se kontakt spojil (tedy se sepnulo tlačítko power) a pc se zaplo. Jakmile se pc zapne opět se relé rozpojí.

Existuje něco takového? Respektive určitě něco takového je, jen mě zajímá na co se mám v obchodě ptát, abych nebyl za blbce :).
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Heptoda » 19.02. 2014, 21:52

No já nevím , s tímto jsem se nesetkal , a to běželo občas PC nonstop třeba měsíc. Raději bych řešil PROČ se mrška vypíná. Je-li to výpadek sítě , tak by pomohl záložní zdroj ?? Myslím si , že ANO. Zkušenost nemám , třeba někdo zkušenější.
Doplňuji: ale stejně by při relátku došlo k restartu , takže by PC chtělo potvrdit další krok , např. heslo , spustit znovu program a pod. Se záložním zdrojem pojede dále jako by se nic nestalo,....
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
 
Příspěvky: 939
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 19.02. 2014, 22:08

Pc padá zřejmě kvůli nekonstantnímu napětí. To by řešil stabilizátor napětí, nicméně potřeboval bych 2 (v pc mám 2 zdroje). To by mě stálo tak 3 000,- relé bude stát do 100Kč. Vše ostatní (heslo, automatické spouštění programů) už vyřešené mám.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Heptoda » 19.02. 2014, 22:29

Ale píšete , že MUSÍ běžet 24 hodin denně , pak by výpadek napětí byl také katastrofa , potom nic jiného nevidím než záložní zdroj. Ale třeba se mýlím. :oops: V dílně jej mám , p.c. asi 2000,- a mám k dispozici 4 zásuvky. (router , vysílačka a 2 volné) , k plné spokojenosti.( on občas "někdo" nechtíc shodí jistič v baráku a běhat o půlnoci v mrazu 100 metrů se mi nechce, tak stačí , že se ozve klakson a mažu k rozvaděči). A Vy zabijete dvě mouchy naráz.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
 
Příspěvky: 939
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 20.02. 2014, 08:34

Záložní zdroj (tedy UPS) by samozřejmě bylo nejlepší. Bohužel PC spotřebovává 1300W a pořízení takto silné UPS, která by to utáhla, by stálo řádově tisíce.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod mezifrekvence456 » 20.02. 2014, 09:46

Cooo ??? PC spotřebovává 1300 W ??? To v něm máte topné spirály ?
mezifrekvence456
 

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Heptoda » 20.02. 2014, 11:43

No , ono 2x650 W (každý zdroj velký jako k...a !!), dá těch 1300 W , ale je také potřeba se podívat na účinnost zdroje. Při 80% to je potom 1040 atd. Pořád ale se mi to zdá hodně, že by papal 1,3 kw , co vše je zapnuté? Nebo jede jako server ? To už by vypadalo spíš jako topinkovač..... :shock: Bohužel těch indicií k onomu PC je žalostně málo. Navíc je mi s podivem to "nekonstantní napětí". Takže nejdříve asi zjistit skutečnou spotřebu , no a potom bych popátral třeba zde http://ups.heureka.cz/ nebo se podíval na různé výprodeje. Berte prosím jako pokus o radu , není v tom žádná arogance a pod. , to doopravdy není třeba v tom hledat. :) Hlavně, aby se vše nějak vyřešilo.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
 
Příspěvky: 939
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 20.02. 2014, 13:44

Rád bych se vrátil k původní otázce. Potřebuji vypnuté pc automaticky zapnout. Manuálně se to dělá tlačítkem power, a já to potřebuji obejít. Mám nápad relé, které je při přivedeném napětí rozepnuté a naopak.
Pokud se podívate na přiložený obrázek, když koupím toto relé, tak je v základu spojeno 30 a 87a. Když přivedu napětí na 85 a 86 tak se mi 30 a 87a rozpojí. Je to tak? ;)

V praxi se to potom bude chovat tak - pc běží, na relé je napětí, kontakty tlačítka power jsou rozpojeny.
PC neběží, na relé napětí není, kontakty tlačítka power se spojí.
Přílohy
rele_5pin-1.jpg
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Milan » 20.02. 2014, 13:51

Nebylo by jednoduší tedy přímo proklemovat konektor u ATX zdroje ?
Např. zde je odkaz zapojení http://ondra-electronic.blog.cz/0907/ja ... -atx-zdroj
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 571
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: "Rozpínací" relé

Příspěvekod Priby » 20.02. 2014, 13:55

Milan: děkuji za reakci.
To jsem zkoušel. Bohužel to nefunguje. Když pc vypnu tak napětí stále běží (točí se ventilátory atd), ale samotná deska ne. Prostě potřebuje impulz - zapni se.
Uživatelský avatar
Priby
Administrátor
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 0
Registrován: 03.10. 2011, 14:18
Bydliště: Praha

Další

Zpět na Součástky a obvody

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
TOPlist