Zapojení antény

Sekce určená pro rady začátečníkům. Nerozumíte základním pojmům? Zde je vaše místo ...
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 11.08. 2016, 10:35

Díky moc konečně jsem to pochopil. Ten drát jsem tam mněl taky , ale u nás v Jablunkově chytame akorat F1.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
Příspěvky: 1123
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Heptoda » 11.08. 2016, 10:41

knavi píše:Z dotazu je zřejmé, že potřebujete připojit anténu 300 ohm na vstup 75 ohm.
No, já myslím, že je to obráceně. Pan "podavač" uviděl vstup do věže, vzpomněl si , že u televize to byl (tak vypadal), vstup 300Ohmů, tak doporučil symetrizační člen 75 / 300 Ohmů. Raději vynechám, jak by tam ten plochý konec sym. členu cpal, pan tazatel. ALE, pokud by tam pasoval, takový konektor, uvažoval bych o tom, dát jej tam a vyřešit "štábní kulturu" jak přivést do konektoru ten koaxial 75 Ohmů. POZOR, jiné postavení kolíčků u plochého konektoru pro UHF a jiné pro VHF. Ale někdy nebyl problém, přetočit ty stojaté "naplacato". Takže ŽÁDNÝ symetrizační člen, jen kulturně vyřešit to připojení. Jinak jak píše Jan55, zapojeno je to dobře.
EDIT: zapomněl jsem na ploché anténní konektory k radiu, to bude asi to pravé ořechové, omlouvám se... :oops:
Naposledy upravil(a) Heptoda dne 11.08. 2016, 10:46, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
Příspěvky: 1123
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Heptoda » 11.08. 2016, 10:43

vikomt22 píše:Díky moc konečně jsem to pochopil. Ten drát jsem tam mněl taky , ale u nás v Jablunkově chytame akorat F1.
VLEVO jsou 2 zdířky pro příjem AM, ty 2 VPRAVO pro příjem ve FM, to si snad rozumíme, o co jde?
Uživatelský avatar
knavi
Příspěvky: 6
Registrován: 03.10. 2015, 17:26
Bydliště: Sloup v Moravském Krasu

Re: Zapojení antény

Příspěvek od knavi » 11.08. 2016, 11:25

Heptoda píše:Pan "podavač" uviděl vstup do věže, vzpomněl si , že u televize to byl (tak vypadal), vstup 300Ohmů, tak doporučil symetrizační člen 75 / 300 Ohmů.
Vkládáte panu "podavači" do hlavy moc vědomostí, vsadil bych se, že nemá ani ánunk o nějakém tv vstupu 300 ohmů (natož o nějakých kolíkatých vf konektorech), to je na něho móc dávno, neprodává se to už dlouho, asi to nikdy neviděl...
Jan55
Příspěvky: 373
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Jan55 » 11.08. 2016, 14:15

Já tu celou dobu vidím problém v nedostatečných informacích tazatele, teprve teď napsal, že tam nic nechytne než F1.
Je to sice divné, ale je tam jasně napsáno 75 Ohmů u těch zdířek, tak bych to zkusil takto jak to má zapojené na obrázku, pakliže by to fungovalo špatně, tak bych řešil jiný způsob zapojení antény. Jestli celou dobu jen čeká až mu poradímě a nezkusil to, pak je to problém. Tu anténu bude asi potřeba nasměrovat na nejbižší vysílač. Také záleží co má vůbec za anténu. Na VKV FM je speciální anténa, doufám, že jí k tomu má. Já bych stejně zkusíl dát jen kus drátu do té pravé zdířky, co to udělá. Délka kolem metru a zkoušet směr.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
Příspěvky: 1123
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Heptoda » 11.08. 2016, 15:25

knavi píše:Vkládáte panu "podavači" do hlavy moc vědomostí, vsadil bych se, že nemá ani ánunk o nějakém tv vstupu 300 ohmů (natož o nějakých kolíkatých vf konektorech), to je na něho móc dávno, neprodává se to už dlouho, asi to nikdy neviděl...
Mladá paní v prodejně věděla, znala,
i velmi dobře pánovi poradila,
a ač věku nízkého, as tak 30 járů,
bylo vidět, o konektorech měla páru....

Vím, poslouchat jiné je neslušné, ale nedalo mi to, a tu debatu prodavačky v Datartu v MB jsem si vyslechl. Klobouk dolů :thumbsup: .
Ale k věci.Ano, chtělo by to více informací. Snad to není koax od tv antény... Každopádně jak bylo řečeno, kus nestíněného kablíku a vyzkoušet. V té lokalitě by mělo hrát poměrně dost stanic, za normálních podmínek. Tož si počkáme , co tazatel napíše.To bude asi v této chvíli nejrozumnější.
Jan55
Příspěvky: 373
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Jan55 » 11.08. 2016, 17:20

Ještě by mě zajímalo co je to za věž, nepřipadá mi jako nová, tak co to potom bylo za prodavače který dával informace?
Abych řekl pravdu, tak takovéto konektory běžně na věžích neznám. Jo ty pro AM ano, ale pro FM ne. Že by zase nějaká novinka :?: Nebo toho možná vím stále málo :oops:
Bylo by dobré vidět celou zadní i přední část.
Jinak jak je vidět to zapojení koaxu na obrázku, zdá se mi, že je zapojen jen střední vodič a pokud by byla zapojená zem stínění u antény, tak moc signálu by se do rádia nedostalo.
Chce to vědět co je to za tu anténu, takhle se dá těžko radit.
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 12.08. 2016, 04:53

Tak jsem se dostal k PC.VFoto: moje rádio, anténa snad to je trochu vidět symetrizační člen ze zesilovačem .
Anténa byla venku na kovové trubce. Přes ten zesilovač co mi prodali nechytám vůbec nic, kromě brumu. Lepší to už je jenom na ten drát do pravé zdířky, ale nehraje to čistě.
Přílohy
upraveny_IMG_20160812_054137.jpg
upraveny_IMG_20160812_053009.jpg
upraveny_IMG_20160812_052957.jpg
Jan55
Příspěvky: 373
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Jan55 » 12.08. 2016, 06:43

Tak hezky popořádku. Ta anténa je ve sklepě? nebo je to jen fotka ze sklepa. Anténa musí být venku, určitě je vidíte u jiných, že jsou někde ve výšce, nejlépe na střeše. Ale pak je potřeba, aby byla chráněna před bleskem, tedy uzemněna na hromostvod, ale to bylo dříve, dnes se to dělá jinak podle platných předpisů. Vždy je potřeba instalaci antény nechat udělat odborníky. Sice to stojí peníze, ale pak je klid s úřady a pojišťovnou.
Pokud je ve sklepě, tak z ní moc nevyloudíte. Další věc je, jak je ten zesilovač napájen. Většinou mívá na druhém konci konektor s odbočkou k napájecímu zdroji. Pokud nebude zesilovač napájen, pak je celá anténa na dvě věci...
Takže jak to tedy vlasně máte pospojené, čím to napájíte a hlavně jak. Napájení zesilovače je dělané po koaxu přes tlumivku a oddělené kondenzátorem od VF signálu do rádia. Funguje ten zesilovač? Funguje napájecí zdroj?
Takže zase chybí v popisu, kde rádio chete provozovat. Protože vše se vším souvisí.
Takle dávám rady jen od oka, neboť nevím, jak to ve skutečnosti máte rozmístěné. Pokud to budete provozovat někde v bytě ve větší výšce, bude to hrát fakt na kus drátu, délka je potřba vyzkoušet. Jestli je to ve sklepě, je potřeba dostat jakou koil anténu ven. Myslím si, že pokud by jste použil tu anténu bez zesilovače, ale s přispůsobením na 300ohmů/75 ohmů a dotáhl to zvenku koaxem dovnitř, tak by to mělo hrát i bez toho zesilovače.
Tak snad jsem to napsal srozumitelně.
Hezký den Jan ;) 55
Naposledy upravil(a) Jan55 dne 12.08. 2016, 14:30, celkem upraveno 1 x.
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 12.08. 2016, 07:30

Rádio je v garázi , anténa je venku na trubce, napájení je klasickým 12 V zdrojem s tlumivkou jako tv. Anténu jsem po demontáži zesilovače zatím nedal zpět, chci prvně namontovat ten symetrizacni člen. musím ho objednat, protože v okolí se nedá koupit. Nemáte tip kde a jaký koupit ? Ať nekoupim špatně.
Odpovědět