Zapojení antény

Sekce určená pro rady začátečníkům. Nerozumíte základním pojmům? Zde je vaše místo ...
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 10.08. 2016, 09:54

Dobrý den
Prosím o radu. Mám věž s rádiem které má vstup 75 ohm , ale vstup antény je proveden zacvakavacími konektory ( jako výstup na repro). Jak připojit anténu klasicky 3 prvkovy dipól 300 ohm.Podle mne do antény na montují 300 na 75 ohm symetrizacni člen připojim koax . na druhé straně připojim napájení ,na konektor napojím protikus a z něho koax jednoduše stočim stínění do jedné zdiřky a drát do druhé. Bude to tak správně? Dík za odpověď
Jan55
Příspěvky: 373
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Jan55 » 10.08. 2016, 11:48

Zdravím,

nějak se v tom ztrácím, píšete, že máte vstup 75 ohmů a hned zase že zacvakávací jako repro. Tak jasně že pro FM použijete vstup 75 ohmů co je na věži a uprávíte to u antény tím symetrizačním členem a stáhnete dolů k rádiu koaxem a na něj konektor. Ty zacvakávací jsou většinou pro AM rádio, tedy střední vlny, přípdně krátké. Ale nevím zda jste v místě dobrého příjmu a pak většinou stačí jen dát kus drátu do konektoru 75 ohmů. Nebo k věžím se dělala taková anténa z lanka ve tvaru T a dodávala se přímo k věžím na domácí použití.
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 10.08. 2016, 11:54

Je to starší věž , ale pod antennim vstupem je napsáno 75 ohm i když tam není klasický konektor.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
Příspěvky: 1123
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Heptoda » 10.08. 2016, 12:30

TAK SEM DEJTE FOTKU A BUDE VŠE JASNÉ. ;)
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 10.08. 2016, 18:07

upraveny_IMG_20160810_181206.jpg
Foto
Uživatelský avatar
kimlo
Příspěvky: 27
Registrován: 24.10. 2011, 13:08
Bydliště: JN88US
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení antény

Příspěvek od kimlo » 11.08. 2016, 05:44

A čo tak si prečítať tie nápisy na zadnom kryte?
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 11.08. 2016, 07:29

Tam píšou 75 ohm to vim, ale jak to připojit viz. můj původní dotaz.
Jan55
Příspěvky: 373
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Re: Zapojení antény

Příspěvek od Jan55 » 11.08. 2016, 08:26

vikomt22 píše:Tam píšou 75 ohm to vim, ale jak to připojit viz. můj původní dotaz.
Vždyť to je v tom schémátku napsané, 75 ohm vlevo je zem, stínění a vpravo je střední vodič koaxu.
Co je na tom nepochopitelné :?:

Když jsi to zkusil, tak to fungovalo, nebo ne :?:
vikomt22
Příspěvky: 10
Registrován: 10.08. 2016, 09:41

Re: Zapojení antény

Příspěvek od vikomt22 » 11.08. 2016, 09:03

Mám to zapojené bez toho symetrizacniho členů, protože mi prodavač tvrdil, že pokud tam není konektor tak to ma 300 ohm.
Uživatelský avatar
knavi
Příspěvky: 6
Registrován: 03.10. 2015, 17:26
Bydliště: Sloup v Moravském Krasu

Re: Zapojení antény

Příspěvek od knavi » 11.08. 2016, 10:14

Zdravím, pánové místní přispěvatelé odborníci - jste v tématu "Poradna pro amatéry a začátečníky", tak to respektujte. Tazatel zřejmě o elektrice ví to, že kope a anténa je drát na střeše, tak potřebuje polopatistickou radu.

Z dotazu je zřejmé, že potřebujete připojit anténu 300 ohm na vstup 75 ohm. Asi Vás zmátl "odborník" prodavač, který má naučené identifikovat impedanci podle typu konektoru, což v tomto případě není dodrženo. Takže připojte na anténu symetrizační prvek (destičku s malou cívečkou, která nepotřebuje napájení, funguje "sama"), většinou se dává do černé krabičky na anténě, na jeho výstup přímo koax. Druhá strana je podle fotky zapojená dobře. Mělo by to fungovat OK, ale podle mých zkušeností vyhoví dobře i metrový kus drátu, zapíchnutý do "živého" (pravého) vstupu - dají se většinou chytit dobře všechny okolní stanice, jen je potřeba nasměrovat drát.
Odpovědět